Напишете дума/думи за търсене

5 здравословни съвета към всяко дете

СНИМКИ: Unsplash

Някои неща за постигането на добра форма, зависят от родителите – като приготвяне на здравословно хранене или организиране на семеен поход сред природата, когато това е възможно. Децата обаче могат да поемат отговорност и сами за здравето си.


Ето пет правила, които можете да спазвате, ако сте дете, което иска да се чувства и изглежда добре. Номерът е да следвате тези правила през повечето време, като знаете, че има специални дни, когато могат да се правят изключения и да хапнете повече торта и сладолед.

1. Яжте разнообразни храни

Може да имате любима храна, но най-добрият избор е да се храните разнообразно. Ако ядете различни храни, е по-вероятно да получите хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Опитайте нови храни и такива, които не сте хапвали от известно време. Някои храни, като зелени зеленчуци, може би ще ви харесат повече след като ги опитате след време. Стремете се да имате поне пет порции плодове и зеленчуци на ден към основните си хранения – два плода и три зеленчука.

2. Пийте вода и мляко

Когато наистина сте жадни, водата е най-доброто средство за утоляване на жаждата. Децата се нуждаят от калций за изграждането на здрави кости, а млякото е чудесен източник на този минерал. От колко калций децата имат нужда? Ако сте между 4 и 8 години, пийте по 2½ чаши мляко на ден или еквивалента му в други млечни продукти. Ако сте на 9 или повече години, имате нужда около 3 чаши мляко на ден или неговата равностойност. Можете да комбинирате това количество, като освен мляко приемате и някои други богати на калций млечни храни. Ето една комбинация:

2 чаши (около половин литър) мляко или нискомаслено мляко;
1 филийка със сирене;
1/2 чаша (малък съд) кисело мляко;

Ако искате нещо различно от мляко или вода от време на време, е добре да приемате 100% истински сок. Но опитайте да ограничите сока до не повече от 1 чаша на ден. Избягвайте сладките напитки, като газираните, коктейли и плодовите напитки в кутии. Те съдържат много добавена захар. Захарта просто добавя калории, а не важни хранителни вещества.


3. Слушайте тялото си

Какво е чувството да си сит? Когато ядете, забележете как се чувства тялото ви и кога стомахът ви се чувства комфортно пълен. Понякога хората ядат твърде много, защото не забелязват кога трябва да спрат да се хранят. Яденето твърде много може да ви накара да се почувствате неудобно и да доведе до нездравословно наддаване на тегло.

4. Ограничете времето пред екрана

Какво означава времето на екран? Това е времето, което прекарвате, гледайки телевизия, играейки видео игри и използвайки смарт телефон, таблет или компютър. Колкото повече време отделяте за тези седящи дейности, толкова по-малко време ще имате за физически активности. Опитайте се да прекарвате не повече от 2 часа на ден, стоейки на екрана, без да броите времето, в което използвате компютър за училищни и образователни дейности.

5. Бъдете активни

Единствената работа освен училищните занимания, която имате като дете – е да играете и да се забавлявате – това означава, че можете да разберете кои дейности ви харесват най-много. Не всички обичат баскетбол или футбола. Може би вашата страст е да играете шах или да танцувате. Помолете родителите си да ви помогнат в организацията, за да правите любимите си занимания редовно. Намерете начини да бъдете активни всеки ден. Можете дори да напишете списък със забавни неща, така че да можете да го използвате, когато родителите ви помолят да спрете да гледате телевизия или да играете компютърни игри!

Говорете с родителите си. Те могат да бъдат от голяма помощ, ако искате да сте дете, което е здраво и във форма. Например, те могат да снабдят къщата със здравословни храни и да планират физически активности за семейството. Кажете на родителите си за тези пет стъпки, които искате да направите и може би ще вие също ще ги научите на нещо ново.

Източник: Kidshealth.org

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ