Напишете дума/думи за търсене

Първо зъбче - първо посещение при стоматолог

Поникването на млечните зъби е физиологичен процес, при който зъбите растат и пробиват през венците.

Това е нормален етап от развитието на всяко дете. При някои малчугани този процес може да премине сравнително безболезнено, но в повечето случаи причинява неразположение и болка. Какво е добре да знаете за дентицията, за да премине тя възможно най-леко и за вас, и за бебето?

Повечето деца се сдобиват с първото зъбче между 6 и 12 месеца

Времевият диапазон за поникването е наистина голям. Най-често първото бяло бисерче пробива около шестия месец, но това може да се случи както много по-рано, така и много по-късно. Колкото и невероятно да звучи, някои бебета дори се раждат с поникнали зъби. Стоматолозите ги наричат „рождени зъби”.

Мястото, където ще се появи зъбче, е зачервено, побеляло и дори може да прокърви. Обикновено седмица преди това започва и обилно слюноотделяне. Бебето става изключително нервно, лапа пръстите си и всичко, което може да се дъвче.

До навършването на 1 годинка повечето малчугани имат 6 зъбчета – четирите предни на горната челюст и двата предни на долната челюст. До навършването на третата година малчуганът би трябвало да се радва на 20 млечни зъба в устата си.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash


Има ли връзка между хремата и зъбите?

Случвало ли ви се е бебето да е с хрема, кашлица, температура, да отидете при педиатъра и той да ви каже: „Растат му зъби!”. За много родители този отговор е странен, тъй като привидно настинката и никненето на млечните зъби са две напълно различни състояния и е трудно да се предположи някаква връзка между тях. Но всъщност такава в действителност има.

Това, което може би много от вас не знаят, е, че пробивът на млечните зъби е съпроводен с възпалителен процес, по време на който имунитетът на детето спада. Ако не се вземат мерки, се стига до хрема, кашлица, болки в ушите, стомашно-чревни разстройства.

Първо зъбче – първо посещение при стоматолог

Когато първият млечен зъб се появи в устата на бебето, е добре да посетите детски стоматолог. Препоръчително е прегледът да бъде направен преди навършването на 1 годинка. Специалистът ще се увери дали всички зъби се развиват нормално и дали няма някакъв дентален проблем. Освен това ще ви даде съвети относно правилната устна хигиена, която всъщност започва с пробиването на първото зъбче.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ