Напишете дума/думи за търсене

Препоръки за грижа за кожата през бременността

В мига, в който научите добрата новина, целият свят се променя. Представете си само: за девет месеца в женското тяло една-единствена клетка се мултиплицира до близо сто трилиона нови, които действат в невероятен синхрон помежду си, за да сътворят новия живот.

Бременността е силно трансформиращ период на всички нива. На първо място промените се отразяват във физически аспект и грижата за тялото, които са свързани и с кожата, разбира се.

Кожата се променя

Всички жизнени процеси, включително хормоналните, се пренастройват, за да превърнат тялото на жената в най-добрия дом за новия живот. Количествата на хормони като естроген и прогестерон се повишават значително, като едновременно с това се произвеждат и нови, характерни за периода на бременността.

Сред най-сериозните промени са тези за кожата и е важно с повече внимание да избирате козметичните продукти, които да бъдат част от ежедневния ритуал за красота. Нещо повече — важно е да знаете кои съставки могат да се абсорбират от тялото, а оттам и да стигнат до бебето.

И докато някои бъдещи майки се радват на сияйна, чиста и еластична кожа в продължение на девет месеца, други преминават през различни кожни оплаквания. Най-честите са суха кожа, пигментни петна (състояние, наричано още мелазма или хлоазма), поява на акне.

Нормално е кожата да се усеща по-чувствителна и по-суха от обичайното — заради хормоналните промени и повишеното кожно кръвоснабдяване. В други случаи обаче отново хормоналните процеси отключват свръхпроизводство на себум и правят кожата на лицето по-мазна, което може да провокира черни точки и дори акне. При дами, които вече имат кожни проблеми като акне, екзема, псориазис и розацея, е възможно да настъпи промяна, при това и в положителна, и в отрицателна насока.

Пигментните петна се появяват при близо 15% от бременните жени, най-често с тъмна кожа.

Хиперпигментацията се дължи на повишеното производство на меланин, което на свой ред е свързано с промените на нивата на хормони като меланотропин, естроген, прогестерон. Това е причината и за тъмната вертикална линия по корема на майката, наричана още линеа нигра (черна линия).

И понеже в този период физиологичните промени са на всички нива, е възможно да се отключат още: стрии, разширени вени, зачервявания по лицето, чувствителност на кожата, сърбеж, бенки, проблеми с косата и дори косопад и т.н.

Ето защо е полезно да знаете повече за подходящите грижи, независимо дали търсите безопасни продукти, за да се справите с нежеланите промени, или пък искате да се уверите в ефективността на настоящия си режим. Разбира се, повечето козметични средства са дерматологично тествани и напълно безопасни, но бъдете внимателни с някои съставки по време на деветте месеца.

За какво да внимавате

Още тук е важно да отбележим, че в действителност е ограничена базираната на доказателства информация за безопасността на специфични продукти по време на бременността. В повечето случаи не са етично издържани клиничните тестове с бременни жени, които биха послужили за солидна основа. И това е разбираемо.

При проучвания с животни обаче се наблюдават възможните ефекти върху ембриона на някои съставки в козметичните продукти. Това е и отправната точка за следващите препоръки.

Ретиноиди

Витамин А е верен помощник при оптималната грижа за кожата, за репродуктивната система и зрението. Когато се приема или абсорбира през кожата, тялото трансформира витамин А в ретинол.

Някои продукти срещу стареене съдържат ретинол под името ретиноид — съставка, която може да облекчи акнето и дори да изглади бръчките, стимулирайки по-бързото ексфолиране на повърхностния слой на кожата и производството на колаген.

Продукти със съдържание на ретинол не се препоръчват по време на бременност и в периода на кърмене, тъй като високите дози витамин А могат да бъдат опасни за плода и да причинят увреждания (например в медикаменти за лечение на акне като Retin-A (Третиноин) и Accutane (Изотретиноин).

Високи дози салицилова киселина

Важно е да сте внимателни и със салициловата киселина, която също се прилага при акне заради противовъзпалителния си ефект. Проучване от 2013 г. стига до извода, че е добре да се избягват продукти със салицилова киселина по време на бременността и в следродилния период. Препоръката е концентрацията да не надвишава 2%.

Хидрохинон

Заради изсветляващия ефект се предписва при пигментация и мелазма, за която разказахме по-горе. И въпреки че няма доказани странични ефекти, трябва да се има предвид, че тялото може да абсорбира значително количество хидрохинон — според някои проучвания 45%. Избягвайте продукти с тази съставка, както и продължителен престой на слънце по време на бременността.

Фталати и парабени

Химически съединения, които са част от състава на много козметични продукти. Изследвания с животни доказват сериозни хормонални нарушения вследствие на съдържание на фталати. За парабените се смята, че въздействат върху ендокринните жлези и репродуктивната система.

Слънцезащита

Оксибензон и неговите производни са най-често срещаните UV филтри в продуктите за слънцезащита с доказано добро действие, които обаче не се препоръчват по време на бременност. Избягвайте също автобронзанти и лосиони за изкуствен тен с дихидроксиацетон (DHA).

Алтернативата е да опитате слънцезащитни продукти на минерална основа. Как действат? Минералните слънцезащитни филтри отразяват слънчевите лъчи, като по този начин предпазват кожата от изгаряне. Те съдържат съставки като титанов диоксид и цинков оксид, подходящи за употреба по време на бременността и в периода след раждането.

Ето и още алтернативни предложения:

Акне и хиперпигментация

Като алтернатива на продуктите с ретинол можете да заложите на гликолова киселина, само че в малки количества. Гликоловата киселина, както и подобната по действие азелаинова киселина, регулират фините бръчици и балансират пигментацията. Сред естествените алтернативи на ретинола е също бакучиол (екстракт от листата и семената на растението бабчи), но специалистите съветват първо да се консултирате с лекар.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Антистареене

Ефективно средство са локалните антиоксиданти, които съдържат витамин С. Действието им наподобява това на ретиноидите, като стимулират производството на колаген и възстановяват жизнеността на кожата. Други приложими антиоксиданти са витамин Е, витамин К, витамин Б3, зелен чай.

Суха кожа и стрии

Когато става дума за стрии, е добре да се действа превантивно — имайте предвид, че при над 60% от бъдещите майки се появяват стрии от преразтягане на кожата и тук на помощ е хидратиращата грижа. Можете да използвате овлажняващи продукти с хиалуронова киселина, подходящи и по време на бременността, и по време на кърменето. Добър избор са още продукти с кокосово масло, кокосово олио, пептиди. Не забравяйте, че бебето си набавя вода от вашето тяло, а кожата като цяло може да се усеща по-суха и деликатна.

Етерични масла

Много дами се доверяват на ароматерапията за облекчаване на сутрешното неразположение, болките в тялото, кожни раздразнения, стрии и т.н. Безопасни са етеричните масла от мандарина, лайка и мента, докато етеричните масла от хвойна, мащерка и салвия е добре да се избягват по време на бременността. Поискайте мнение от лекар или ароматерапевт кои продукти са най-подходящи за вас.

Списъкът с препоръките зависи от индивидуалните потребности и може да бъде безкраен, но наистина е важно да следите какво съдържат козметичните продукти. И ако откриете съставка, която ви притеснява, да потърсите експертно мнение. Всяка бъдеща майка иска този жизненоважен период да мине по най-добрия начин и заслужава най-добрата грижа — за нея и за бебето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ