Напишете дума/думи за търсене

8 стъпки към по-добър дневен сън на бебето

Качественият дневен сън на бебето е от огромно значение, тъй като имаа пряка връзка със здравето и доброто настроение на малкото човече.

Достатъчното количество дневни дремки помагат за правилното развитие на мозъка и тялото, както и за укрепване на връзката между родител и дете. Как обаче можем да насърчим качествената почивка в светлата част на денонощието? Ето някои съвети.


Създайте подходяща среда: Изградете уютна и спокойна обстановка в стаята на бебето, където то да спи. Поддържайте подходяща температура и осигурете достатъчно тъмнина, особено ако се опитвате да го приспите през деня.

Постоянство в рутината: Опитайте да създадете рутинa за съня на бебето. Следвайте интервалите за будуване за съотвената възраст. Слагайте го да спи приблизително в едно и също време всеки ден, това ще му помогне да се научи да разпознава кога е време за почивка. Ако интервалът за будуване на бебе на 4 месеца е 2 часа, това означава, че на втория час след последното събуждане детето вече трябва да е заспало, а не тепърва да го приспивате.


Пазете го от прекалено много стимули: През деня се уверете, че средата около бебето не е твърде шумна. Прекалените стимули могат да затруднят заспиването и да го раздразнят.

Хранене и успокоение: Уверете се, че вашето бебе е нахранено и със суха пелена преди да го сложите да спи. Децата обичат усещането за сигурност, затова може да опитате да го успокоите, преди да го оставите в кошарата или люлката.

Следете за сигнали за умора: Внимавайте за сигналите, които детето ви изпраща, когато е уморено. Те могат да включват триене на очи, цупене и плач. Ако видите тези знаци, по-лесно ще успеете да го успокоите и приспите. Дете, които се буди 20-30 минути след заспиване, е сложено или прекалено рано, или прекалено късно в леглото.

Бъдете нежни: Когато бебето започне да мрънка, бъдете там, за да го утешите. Гушкайте го, погалете го и му предложете своята обич, докато заспива. Това може да го успокои и да го накара да се чувства сигурно.

Пазете го от прекомерни стимули: Когато сте с бебето през деня, опитайте да го пазите от твърде много шум и светлина. Докато заспива, го поставете в спокойна среда с бял шум.


Обичайте го: Най-важното нещо, което може да направите, за да подобрите дневния сън на бебето, е да го обичате и да му предоставите своята подкрепа. Нежните докосвания, усещането за близост и топлина ще го направят спокойно и щастливо.

Имайте предвид, че всяко бебе е различно и може да изисква различен подход за подобряване на дневния сън. Бъдете търпеливи и наблюдавайте как вашето мъниче расте и се развива, наслаждавайки се на спокойни и удовлетворителни дремки.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ