Напишете дума/думи за търсене

Натурални средства в подкрепа на забременяването

Това, което осмисля живота, е създаването на потомство. Понякога забременяването изисква време. Въпреки че медицината е напреднала изключително много, не бива да се изключва фактът, че съществуват природни начини, които също могат да бъдат от полза за повишаване на плодовитостта.

Има ли природни средства за увеличаване на плодовитостта?

Хората са се обръщали към природата за решение на различни медицински проблеми още от дълбока древност. Използването на лечебни билки е основна част от традиционната китайска медицина и науката Аюрведа. Правилните билки(1) могат да имат благоприятни, здравословни ефекти върху тялото, включително допълване на диетата с витамини и хранителни вещества и коригиране на дисбаланси. Например, доказано е, че билки като витекс и червена детелина насърчават хормоналния баланс при жените, като повишават шансовете им за успешно зачеване. (2)

Друг начин за увеличаване на фертилността е чрез прием на витамини и минерали. Проучванията сочат, че от най-важните сред тях е допълнителният прием на фолиева киселина, тъй като тя може да увеличи вероятността от успешно зачеване. Биологично активната фолиева киселина /фолат/ е отличен избор, тъй като преди зачеване се случват активно два ключови процеса – формиране на яйцеклетка и фоликулогенезата, по време на които има повишени изисквания от витамин Б9 (фолат), което, от своя страна, изисква приемът да започне поне 2 месеца преди планираната бременност. Фолиевата киселина не се намира естествено в околната среда, докато фолатът (естествената форма) се намира в диня, домати, аспержи, броколи, карфиол, маруля, грах, спанак, брюкселско зеле, пащърнак както и в портокалите, жълтъците, бъбреците, черния дроб, млякото и други храни. Все пак дори с пълноценно хранене не може да се гарантира ежедневен прием на достатъчно количество. По тази причина специалистите препоръчват прием на фолиева киселина като хранителна добавка. За да увеличите своите шансове, избирайте качествени хранителни добавки, които осигуряват висока бионаличност.

Кои са помощниците от билките в подкрепа на забременяването?

Нар (Punica granatum)

Punica granatum (нар) може да се открие в много части на света, включително Азия, Близкия изток и средиземноморските страни. Нарът съдържа голям процент вода и е богат на витамин С и полифеноли като антоцианини, пуникалагин, елагова и галова киселина. Семената му съдържат фитоестрогени като генистеин, дайдзеин и др. Екстрактът от нар може да регулира и намали симптомите на синдром на поликистозни яйчници, поради наличието на фитоестрогени и чрез противовъзпалителни механизми повишава скоростта на имплантиране при потенциално зачеване.

Лайка (Matricaria chamomilla)

Matricaria chamomilla (Лайка) е растение от семейството на цикорията и съдържа флавоноидни съединения и антиоксиданти като галова киселина, камазелин, фарнезен, матрицин, кумаринови производни и др. Приемът на лайка може да подобри естроген-зависимите сексуални параметри, включително растеж на косата, температурни промени и менструален цикъл.

Върбинови (Vitex Agnus-castus)

Традиционно Vitex agnus castus (вид от семейство Verbenaceae) се използва за облекчаване на менструалните проблеми, спазматична дисменорея, предменструални симптоми, недостатъчна лактация. Клинични проучвания показват ефективността им при лечението на гинекологични заболявания и предменструални симптоми като депресия, тъга и раздразнителност, както и нередовно менструално кървене, хиперпролактинемия, дисменорея, и проблеми с менопаузата.

Екстрактът от това растение стимулира регулирането на женския цикъл.

Ашваганда (Withania somnifera)

Ашваганда, известна още като индийски женшен, принадлежи към семейство Solanaceae, като показва благоприятни ефекти при жени с проблеми със зачеването.

Ашваганда помага за понижаване на нивата на кортизол (хормон на стреса), облекчава безпокойството, всичко необходимо за подобряване на шансовете ви за зачеване. Проучване, включващо употребата на ашваганда при мъже, доказа полезността на билката за насърчаване на броя, качеството и подвижността на сперматозоидите. За проучването 75 мъже приемали пет грама от билката всеки ден в продължение на три месеца. През това време 14% от партньорките им са заченали. Ашваганда може да повлияе на автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит и тиреоидит на Хашимото, както и диабет тип 1. Ашваганда може също да взаимодейства с определени лекарства, така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да включите ашваганда във вашите добавки. (3)

Канела

Екстрактите от канела и техните ефективни съединения също се използват за лечение на астма, бронхит, диария, главоболие, възпаление, сърдечни заболявания и PCOS, както и за повишаване на женската/мъжката сексуална мощ и женското сексуално желание.

Проучванията показват, че инсулиновата резистентност играе ключова роля в развитието на симптомите на PCOS. Също така, според наличните доказателства, хиперинсулинемията и инсулиновата резистентност не само причиняват метаболитни проблеми, но и играят важна роля в патогенезата на проблемите с фертилитета при жени с поликистозни яйчници.(1)

Много двойки успяват да прегърнат рожбата си, следвайки различни подходи и използвайки различни методи. Наред с успехите на съвременната медицина, природата продължава да предоставя изобилие от натурални средства за успешно справянето с различни здравни предизвикателства.

(1) Female infertility and herbal medicine: An overview of the new findings - PMC (nih.gov)       

(2)  https://mysolluna.com/2021/10/08/herbs-to-aid-conception/

 

               

  • Ключови думи: