Напишете дума/думи за търсене

6 усложнения след раждане, при които е задължително да потърсим лекар

Въпреки че появата на дете е естествен процес, следродилният период може да бъде предизвикателен и съпроводен от различни физически и емоционални промени.

Понякога жените изпитват някои притеснителни симптоми след раждането, които не бива да бъдат пренебрегвани. Вижте какви са те и кога е необходимо да потърсим медицинска помощ.

1. Усложнения при рани или шевове:

При някои жени може да се наблюдават неочаквани изменения във вида на раните или шевовете след епизиотомия или цезарово сечение. Ако забележите неестествени зачервявания, оток, силна болка или неприятна миризма около раната, е препоръчително да се консултирате с лекар.

2. Кръвоизлив

След раждането е обичайно да има леко изтичане на кръв от влагалището (лохии) за няколко седмици. Въпреки това, ако забележите прекалено силно, нарастващо или продължително кървене, големи съсиреци и кръвоизлив, трябва да се свържете със своя гинеколог.

3. Висока температура и възпаление:
Лека температура след раждането е обичайно явление, но ако тя нарасне значително и се съчетава със здравословни проблеми като силни болки в корема или промени в цвета на кърмата, може да става въпрос за инфекция. В такива случаи е важно да потърсите медицинска помощ незабавно.

4. Силна и продължителна болка:
Дискомфортът и леките болки след раждане са нормални, но ако са силни и продължителни и не се облекчават с аналгетици, е необходимо да се консултирате с лекар, за да се изключат евентуални усложнения.

5. Тежест в дишането или сърдечни проблеми:
Ако изпитвате затруднено дишане, ускорен пулс, болка в гърдите или други необичайни симптоми на сърдечно-съдови проблеми, трябва да потърсите незабавно медицинска помощ, тъй като това може да бъде сериозно състояние.

6. Неспособност да контролирате уринирането или дефекацията:
Последиците от раждането могат да повлияят на функциите на тазовото дъно, което да доведе до непредвидени проблеми. Ако изпитвате затруднения с контрола на уринирането или дефекацията, консултацията с гинеколог или уролог е от съществено значение.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Важно е да бъдете внимателни към своето тяло след раждането и да отделяте внимание на всички промени и симптоми, които може да изпитвате. Ако се съмнявате или имате някакви притеснения, няма нужда да се чувствате неудобно да потърсите помощ от професионалист.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ