Напишете дума/думи за търсене

"Mom shaming" или 8 начина, по които майките се упрекват една друга

Във века на социалните мрежи и интернет, ролята на родилката се е превърнала в истинско предизвикателство. Вместо да се подкрепят и разбират взаимно, новите майки често се оказват жертви на така наречения "mom shaming" – явление, при което се упрекват една друга за различни аспекти на родителството.

Ето 8 начина, по които майките се осъждат една друга, както и важността да спрем това негативно поведение.

Кърма или адаптирано мляко

От избора на кърмене или адаптирано мляко до това дали първата лъжичка пюре да се даде на 4, или на 6 месеца, майките се упрекват за решенията, които вземат относно храненето на своите деца. Едва ли гледането в паничката на чуждото дете би допринесло за живота ви, затова избягвайте подобни язвителни коментари.


Възпитание и методи на дисциплина:

Майките се упрекват една друга за това дали са строги или твърде лекомислени при възпитанието на децата си. Всеки родител има собствен подход и не е работа на никой друг да дава оценка за това. Много често на площадката можете да чуете "еййй, колко разглезено е детето на Лилито", последвано от неодобрителното "тц-тц-тц". 

Време пред компютъра и телевизора:

Някои жени считат, че други прекарват твърде много време пред екрана заедно с децата си, докато други се упрекват за строгия лимит, който налагат. Няма вярно или грешно. Всеки е прав за себе си, стига да не се меси в чуждия избор.


Работа и кариера:

Работещите майки твърде често са критикувани, че не отделят достатъчно време за децата си, докато тези, които се отказват от кариерата, биват определяни като нереализирани. Никога не можете да знаете със 100% сигурност в каква житейска ситуация се намира дадения човек, затова се въздържайте да давате квалификации относно този аспект от живота на една жена.


Външен вид и грижа за себе си:

Има родилки, които влизат много бързо във форма след раждане. Обикновено те обвиняват по-пълните от себе си, че са такива поради липса на воля. Не само волята и желанието са важни обаче. Има куп други фактори - като хормонален дисбаланс, кърмене и стрес, които могат да са причина за това.

Не упреквайте една жена за външния й вид след раждане. Именно в този момент тя е най-уязвима и подобни коментари могат да подтикнат един човек към капана на следродилната депресия. Снимката във фейсбук с послание "2 седмици след раждане - какво е твоето оправдание" може да е чудесна за егото ви, но да е опустошителна за психиката на друга майка. 

И обратно - не е нужно да осъждате някоя жена, че държи на външния си вид след раждане. Това е личен избор, който би следвало да уважаваме.


Покупки и материални неща:
Каква бебешка количка, дрешки и играчки се купуват на друго дете не би трябвало да бъде обект на коментар от когото и да било. Всеки преценява сам за себе си и разполага с възможностите си, както сметне за добре.


Сравнение на постиженията на децата:

Майките често се упрекват една друга, когато децата им не успяват да постигнат дадени цели и не пропускат да изтъкнат своето отроче. Това е не само излишно, но и възпитава един нездравословен вид конкуренция между малчуганите. В по-тежките случаи може да породи дори комплекс за малоценност.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Секцио или нормално раждане:

Секцио или нормално раждане е може би една от най-наболелите теми в майчинските групи. Жените, дали живот по естествен начин са първите, които се нахвърлят върху онези, избрали цезарово сечение, опитвайки да ги уязвят, че не са истински майки, защото не са изпитали родилните болки. Методът на раждане е личен избор. Има жени, които са с огромно желание да родят нормално, но се налага спешно секцио. Има и такива, които избират операция от страх или поради други причини. Раждането е личен избор и не би трябвало една жена да бъде осъждана заради него.

Това са само някои от начините, по които майките се упрекват една друга. Важно е да разберем, че всеки човек е различен и ситуациите, с които се сблъскваме като родители, са уникални. Вместо да критикуваме, трябва да подкрепяме и разбираме другите жени, тъй като всички имаме една обща цел - да възпитаме здрави и щастливи деца.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ