Напишете дума/думи за търсене

Защо бебетата се усмихват, докато спят?

Във вълнуващото пътешествие на всички нови умения, които бебето достига, усмивката е може би най-очарователното.

Сигурно се разтапяте от умиление, когато видите мъничето да се усмихва на сън броени дни или седмици след своята поява на бял свят. И така - защо всъщност го прави? Рефлекс ли е или нещо друго?

Макар и очарователна, сънливата усмивка на вашето малко съкровище вероятно е резултат от неволен рефлекс. Бебетата могат да правят много изразителни гримаси по време на различните етапи на сън. Не е необичайно да забележите първата усмивка, докато то спи. Интересното е, че новородените също така могат да се мръщят, да потрепват или да “сучат” с устните си, докато спят.

Тези рефлекси на сън служат като „практика“ за вашето бебе, помагайки му да овладее бъдещите си социални умения. Проучванията предполагат, че движенията е вероятно да укрепят мускулите, които детето умишлено ще използва, за да се усмихва и да прави други изражения на лицето, докато пораства. Мъниците могат също така да направят рефлекторна усмивка, ако отделят газове или изхождат - вероятно от облекчение!

Как да насърчите бебето да се усмихва, когато е будно?

За да му помогнете, можете да говорите, пеете и да се смеете и усмихвате. Дори в ранна възраст бебетата се научават да отразяват израженията и емоциите на хората около себе си, като така полагат основата за родителска привързаност. Умишлената усмивка обикновено се появява още на два-три месеца, когато започват да прекарват повече време будни и фокусирани върху познатите лица около себе си.

Вашето мъниче ще започне да открива, че изражението на лицето е начин за водене на “разговор” с вас. Усмивката също е друго средство за показване на неговите нужди, в допълнение към плача, което то вече е усвоило толкова добре! Когато реагирате бързо и ентусиазирано на усмивките на вашето бебе, му показвате, че е важно, а това от своя страна е от съществено значение за изграждането на доверие. Затова правете смешни физиономии, изплезете език и поддържайте “разговора” ангажиращ и изразителен. И не забравяйте да запечатате всички тези прекрасни моменти със снимка!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ