Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва днес с Ая - бебето, родено под руините?

Малкото момиченце вече има ново име. Казва се Афраа. Кръстено е на майка си.

"Ая" (в превод "чудо") бе намерена сред отломките на срутена от земетресенията на 6 февруари 2023 г. сграда в Сирия. Пъпната ѝ връв бе все още е прикрепена към майка ѝ, която умира малко след раждането. Видеозаписът на спасяването на бебето обиколи света и имаше хиляди желаещи да го осиновят. Оттогава насам то се е възстановило по забележителен начин - разказва Би Би Си.

Бедствието отнема от Афраа не само майка ѝ, но и баща ѝ и четиримата ѝ братя и сестри. Днес детето чудо, което първоначално получава името Ая, е на шест месеца и е едно щастливо и здраво бебе. Леля ѝ и чичо ѝ я отглеждат заедно със седемте си деца в сирийския град Джиндайрис, недалеч от турската граница.

"Тя е още много малка, но ми напомня на баща си и на сестра си Навара, особено с усмивката. Те също починаха при земетресението - казва чичо ѝ Халил ал-Савади, люлеейки усмихнатото момиченце в люлката.

На 6 февруари опустошително земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разлюля Югоизточна Турция и Северна Сирия. Няколко часа по-късно удря второ, 7,5. Умират повече от 50 000 души.

Точно след като първото опустошително земетресение удря Джиндайрис, майката на Афраа започва да ражда под развалините на дома си. Тя умира преди спасителите да ги открият. Бебето е единственият оцелял член на семейството - баща ѝ Абу Рудайна и четиримата ѝ братя и сестри загиват заедно с майка ѝ.

"Видяхме, че къщата на Абу Рудайна се е срутила", казва Халил. "Жена ми започна да крещи: "Брат ми, брат ми".

Халил има ярък спомен от изваждането на Афраа изпод развалините: "Покривът беше паднал върху тях. Някой ми се обади и каза, че са намерили тялото на жена. Веднага щом пристигнах, започнах да копая, след което чух глас. Това беше малката Афраа, която все още беше привързана към майка си. Бяхме твърдо решени да я спасим. Знаехме, че тя ще бъде единственият спомен, останал от семейството ѝ."

Драматичното видео от спасяването беше споделено многократно в социалните мрежи. Бебето е отведено в болница и първоначално му е дадено името Ая, което на арабски означава "чудо". Малкото момиченце бързо става любимка на цял свят и дава надеждата, че никой не може да ти отнеме живота, ако Бог така е решил.

Лекарят, който се е грижил за нея, казва, че е имала натъртвания и синини и едва дишала. Шест месеца по-късно тези наранявания вече не се виждат. "Веднага след земетресението тя имаше проблеми с гърдите заради праха от развалините, но сега здравето ѝ е отлично", казва Халил. "Заведох я на лекар, за да я прегледа, и сега здравето ѝ е 100%".

Но последните шест месеца са били трудни. Когато Афраа е в болницата, хиляди хора по света предлагат да я осиновят, така че Халил и съпругата му Хала трябва да докажат, че наистина са роднини, преди да им бъде позволено да се грижат за нея. "Имах чувството, че не искат да ни предадат Афраа", казва той. Хала трябва да направи ДНК тест и чака "почти 10 дни", за да получи отговор.

Интересът към историята на Афраа е толкова голям, че докато чакат резултатите от ДНК теста, Халил и семейството му се притесняват, че някой може да се опита да я отвлече. Те прекарват колкото се може повече време в болницата и вземат допълнителни предпазни мерки. "И гражданската, и военната полиция ни помогнаха да я защитим - казва той. Останали в стаята до Афраа и я пазели денонощно.

В крайна сметка резултатите от ДНК изследването потвърждават, че Хала е кръвна роднина - сестра на бащата на Афраа - и след товамомиченцето е изписано от болницата. Едно от първите неща, които Халил и Хала правят, е да ѝ дадат ново име: Афраа, на името на майка ѝ.

"Сега тя е едно от моите деца - казва Халил. - Не мога да прекарвам твърде много време далеч от нея. Когато порасне, ще ѝ разкажа какво се е случило и ще ѝ покажа снимките на майка ѝ, баща ѝ и братята и сестрите ѝ. Погребахме ги на следващия ден в близкото село Хадж Искендар, където Гражданска защита беше изкопала масови гробове."

Хала е била бременна по същото време като майката на Афраа и три дни след раждането на Афраа Хала също ражда момиченце. Кръщават я Атаа на името на друга леля, загинала при земетресението.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ