Напишете дума/думи за търсене

Запознаването на бебето с пиенето от сламка трябва да бъде постепенен процес

Развитието на бебето е като вълнуващо пътешествие, пълно с нови етапи и постижения. Едно от тях, което много родители очакват с нетърпение, е моментът, в който техният малчуган ще започне да пие вода или други напитки от сламка.

Това е важна стъпка в неговото развитие, която идва със своите предизвикателства и триумфи.

Подготовка на мускулния контрол:
Преминаването към пиене от сламка обикновено се случва между 9-и и 12-и месец. В този период бебетата развиват необходимия мускулен контрол на устата и езика, за да могат да си справят със сламката. Също така, те се интересуват повече от предметите около тях и могат да използват ръцете си по-умело.

Избор на подходящо шише със сламка:
Има няколко опции за сламки, които са подходящи за малки деца. Меките видове с вградена клапа могат да бъдат подходящи за начало, тъй като позволяват по-лесно контролиране на потока на течността. По-късното преминаване към твърди сламки може да се случи, когато бебето стане по-уверено в своите умения.

Постепенен процес:
Запознаването на бебето с пиенето от сламка трябва да бъде постепенен процес. Подходящ начин да го направите е да започнете, като поставите малко вода или разредено сокче в бутилка със сламка и дадете на бебето да се забавлява с нея. Някои мъници може да се запознаят с този нов начин на пиене по-бързо, докато за други ще се изисква повече време да се адаптират.

Кажете на детето си да целуне сламката. Тъй като смученето от сламка е доста сходно с целуването, много деца се учат да използват сламка след като са опитали да я целунат. Ако видите, че действа в правилната насока – окуражавайте го.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Адаптация и подкрепа:
Не всички бебета ще бъдат развълнувани от идеята да пият от сламка. Някои може да се чувстват нервни или дори да отхвърлят сламката първите няколко опита. Важно е да бъдете търпеливи и да не налагате натиск. Опитайте отново след няколко дни или седмици.

Преминаването на бебетата към пиене от сламка е важна стъпка в тяхното развитие и самостоятелност. Този етап идва с някои предизвикателства, но с подходящата подкрепа и търпение детето ви ще се научи как да използва сламка и ще придобие ново умение, което да му послужи за дълго време напред.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ