Напишете дума/думи за търсене

Регресия на съня на 10 месеца - какво да правя?

Възрастта от 10 месеца е време, в което мнозина родители се сблъскват с предизвикателството на регресия на съня при бебето.

Тази фаза на развитие може да бъде изтощителна за вас, но е важно да разберете, че е напълно нормална част от процеса на растеж и развитие. Ето няколко ключови аспекта, които ще ви помагнат да си обясните и да справите с регресията на съня в този период:


1. Промени в мозъка и физиологията

През този период мозъкът на бебето се развива интензивно, което може да доведе до промени в съня му. То може да се събужда по-често през нощта и да има по-трудно време за заспиване.

2. Отделяне

Възрастта около 10 месеца съвпада със започването на фазата по “отделяне”. Бебето може да изразява повече близост към майката и да се чувства по-несигурно при отдалечаването от нея. Това е вероятно да доведе до промени в съня, като по-често събуждане и безпокойство.

3. Физическо развитие

В тази възраст бебето може да овладее различни умения като завъртане, опити за пълзене и дори първи стъпки. Този физически напредък води до по-чести събуждания през нощта в търсене на увереност или утеха от родителите.


Съвети за родители:

Създайте рутина

Установете стабилна рутина преди лягане, която да помогне на бебето да се успокои и заспи по-лесно.

Успокойте го с нежност

Проявете много нежност и грижи, когато бебето се събуди посрещ нощ. Така ще се успокои и ще се почувства сигурно.

Създайте уютна среда

Осигурете спокойна и уютна среда за сън, където бебето да се чувства комфортно и сигурно.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Участвайте в ритуала на заспиване

Създайте ритуал преди лягане, който да помага на детето да се успокои - например, четене на приказка или нежен масаж.

Важно е да помните, че това е временна фаза и бебето ви ще премине през нея. С обич и търпение, можете да му помогнете да се адаптира по-лесно към промените в съня си и да се чувства спокойно и сигурно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ