Напишете дума/думи за търсене

Раждането след 35 подобрява паметта

Всяка жена е била убеждавана нееднократно, че трябва да има деца преди да е станало твърде късно. А какво значи твърде късно? Обикновено това е възрастта след 35 години, защото тогава се смята, че вече е по-трудно и донякъде опасно за раждане на първо дете.

От друга страна стои и социалната стигма, че "вече ти е късно". Тиктакащият биологичен часовник само допринася още повече за това да се чувствате притисната. А има случаи, в които просто не се получава и се налага лечение с репродуктивен специалист. Ето защо не е хубаво никога и под никаква форма да коментираме липсата на деца и възрастта на някоя жена! 


Едно изследване посочва, че да родиш след 35 си има и предимства. Това изследване, публикувано в елитното издание "Journal of the American Geriatrics Society", открива, че раждането на дете по-късно развива мозъчната активност и помага да помним по-добре дълго време след това.

В изследването са проследени 830 жени в менупауза като са тествани техните вербални спомени и функционални умения, както и глобалната когнитивност. Като фактори за изследване се взимат предвид възрастта на първата менструация, възрастта при забременяване, брой бременности и други, свързани с това да се определи по-точно ефектът от бременността върху мозъчната активност.

Откритията, които са направили от института, са следните:
Дамите, прекарали късна бременност (след 35) имат по-добра памет, а тези, които са получили първото си кръвотечение преди 13-годишна възраст, имат силна глобална когнитивност. „По-ранната поява на цикъла и употребата на орални средства за контрацепция са свързани с положителна промяна в активността на мозъка по-нататък в живота“, категорични са учените.

Още според изследването, жените, родили първото си дете между 15 и 24 години, се оказват с по-лошо здраве и когнитивни функции през 40-те години от живота си.


Високите нива на хормоните по време на бременност може да са причина за позитивно въздействие върху мозъчната дейност. И идеята е, че ако сте бременна по-късно в своя живот, мозъкът ви ще функционира по-добре за по-дълго време.

Д-р Роксана Карим се надява, че повечето жени премислят идеята да имат деца след 35 години, тъй като това ще има положителен ефект върху тяхната възраст.

Така че, ако семейството и близките ви постоянно ви обясняват, че трябва да продължите напред, че часовникът ви тик-така, просто им кажете, че цифрите не лъжат, поне засега.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Никога не е късно да започнеш да бъдеш щастлив. Дори да сте чакали дълго за вашето бебче, бъдете сигурни, че си е струвало. Не се поддавайте на манипулации, че трябва да е в тази възраст. Всеки си има своя етап от живота и трябва да преследва целите си. Обичайте себе си и вярвайте, че правите всичко, както трябва.

Източник: popsugar.com 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ