Напишете дума/думи за търсене

10 съвета за организация на деня с бебе

Денят с малко бебе може да бъде изпълнен както с безкрайна радост, така и с предизвикателства и много умора.

Организацията е ключът към успеха и спокойствието за вас и вашето бебе. Споделяме с вас 10 ценни съвета, които ще ви помогнат да управлявате времето си по-ефективно, докато сте в майчинство.

Създайте рутина:

Установете основна рутина за хранене, сън и игра. Постепенно бебето ще се адаптира към нея, което ще улесни предварителното плануване на вашите дейности. И все пак - няма как да следвате напълно стриктен график с малко дете, защото има дни, в които то просто е по-нервно, превъзбудено или пък не му се спи. Но пък поне до някаква степен ще структурирате времето си.

Използвайте технологията:

Използвайте смартфони и приложения, които ви помагат да следите храненето, съня и смяната на памперсите. Така няма да е нужно да помните всяко нещо и ще се чувствате не до такава степен натоварени психически.

Приемайте помощ:

Не се страхувайте да поискате помощ от партньора, семейството или приятели. Това може да направи организацията на деня ви по-лека.

Приоритизирайте задачите си:

Определете основните задачи за деня и ги наредете по важност. Това ще ви помогне да се фокусирате върху най-основните неща и да избегнете прекомерното натоварване.

Подгответе се предварително:

Подгответете необходимите неща предварително - храна, пелени, дрехи и други. Така ще си спестите време и стрес през деня. 

Създайте безопасно пространство:

Организирайте безопасно игрално пространство, където бебето да се забавлява, докато вие имате време да се заемете с други задачи. В ранните месеци това ще бъде трудно, защото мъничето има почти постоянна нужда от вас, но с порастването, започването на самостоятелно седене и развитието, това ще става все по-възможно.

Мултифункционалност:

Научете се на мултитаскинг. Например, докато бебето спи, може да се заемете с бързи задачи или да си починете.

Използвайте паузи за себе си:

Не забравяйте себе си! Използвайте кратките паузи, докато бебето спи, за да релаксирате, четете или правите нещо, което ви прави щастливи. Пускането на пералнята и прахосмукачката могат да почакат. Разбираемо е, че това е малкото време, в което имате време да свършите всичко, което се е натрупало, но се опитайте да натиснете стоп бутона и да презаредите батериите.

Реалистични очаквания:

Поставете си реалистични очаквания и не се самокритикувайте твърде много. Важно е да осъзнавате, че няма идеален ден и всички срещаме предизвикателства. Не се сравнявайте с други майки, особено при вида на снимки в социалните мрежи. Не всичко е такова, каквото изглежда.

Обърнете внимание на себе си и партньора си:

Поддържайте връзката си с партньора си, като отделяте време за общи занимания, след като бебето заспи вечер. Също така не забравяйте да се грижите за физическото си и емоционално благополучие. Неслучайно казват, че появата на бебе е преломен момент за една двойка. Напрежението между партньорите се покачва и има критичен момент. Не са малко случаите на семейства, които са дълги години заедно и се разделят веднага след появата на бебето, защото не успяват да издържат на новата динамика и напрежение в комуникацията.  Ето защо е важно да отделяте време за половинката си и да бъдете по-толерантни един към друг.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Организацията на деня ви с бебе изисква планиране и адаптация, но с правилния подход тя може да бъде успешно постигната. Създаването на рутина и приемането на помощ са само някои от начините, по които да управлявате времето си по-ефективно. Помнете, че важното е да създавате баланс между грижите за бебето, себе си и другите аспекти на живота си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ