Напишете дума/думи за търсене

Прекалено ранното захранване може да доведе до алергии

Тъй като алергиите са наследствено обусловени, ако някой от родителите страда от тях, независимо какви, децата му също са предразположени да развият същите или различни, в зависимост от средата, в която малчуганът живее.

Наследствената предразположеност към алергии не означава, че детето задължително ще развие алергия, а показва само, че е предразположено към такава. Дори при силно алергични родители то може да не развие никакви, ако живее и се равива в здравословна среда, ако бъде захранено и се храни по здравословен начин, живее на спокойно място без силен стрес и без химически продукти в храна, лекарства, козметика и т.н. Вместо тях, търсете естествени алтернативи – биохрани, биокозметика, хомеопатични лекартва и т.н. Има обаче и други причини, поради които едно дете може да развие алергичност. Ето какви са те.

Прекалено ранно захранване

Много от алергиите към дадени храни възникват от твърде ранното им въвеждане. Според препоръките на Световната здравна организация бебето не бива да приема други храни/течности оствен кърма (адаптирано мляко) преди навършени 4 месеца, като е желателно захранването да започне около 6-ия месец.

Важно е да се информирате кои продукти са леки и щадящи и да предложите първо тях в периода на захранването, а тежките и алергизиращи да оставите за по-нататък, а също и да не насилвате детето да яде неща, които не иска. Препоръчително е и да не въвеждате по няколко нови продукта наведнъж, а да предлагате нови храни през интервали от няколко дни.

Хранене с адаптирано мляко

Децата, които вместо кърма през първите месеци от живота си са хранени с адаптирано мляко, страдат по-често от алергии. Макар адаптираните млека за кърмачета да наподобяват в голяма степен майчината кърма, не бива да забравяме, че по състав те представляват химически обработено мляко. Всяка химически обработена храна в ранна възраст крие риск от отключване на алергия.

Преждевременно раждане

Според много педиатри има връзка между алергиите и преждевременното раждане. Счита се, че деца, които не са износени до термина, са по-предразположени към подобни проблеми, което изисква особено внимание при захранването и полагане на усилия за успешно кърмене, въпреки трудния старт.

Раждане с цезарово сечение

Друга теория посочва, че децата, родени по естествен път, са с по-малък риск от развитие на хранителни алергии в сравнение с тези, родени чрез секцио. Обяснението на този факт се съсотои главно в това, че след секцио много малък процент майки успяват да кърмят успешно, а храненето с адаптирано мляко е една от причините за развитие на алергии в ранна възраст.

Също така след оперативно раждане бебето има много по-дълъг процес на адаптация към външната среда, в сравнение на периода на адаптация след естествено раждане.


Кои са храните, които най-често предизвикват алергии?

Яйца
Мляко
Фъстъци
Соя
Пшеница
Риба
Миди, скариди, стриди
Орехи, лешници, бадеми, кашу

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

От изброените по-горе храни, най-често се наблюдава алергия към млякото. Опитът на алерголозите показва, че повечето деца, които страдат от алергия към мляко, яйца, соя и пшеница, понякога успяват да израстат този проблем и в тийнейджърска възраст вече могат да консумират такива продукти. Не така стои въпросът с фъстъците, ядките, рибата и морските дарове. Този тип алергии рядко се израстват и обикновено човек остава алергичен към тях и в зряла възраст.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ