Напишете дума/думи за търсене

5 неща, които определят шансa за забременяване с близнаци

Статистиката от 21-ви век показва, че вероятността за зачеване на близнаци е едва 3% годишно, т.е. само 3 на 100 жени от общата популация в глобален аспект.

Данните също така показват, че от началото на 80-те години до сега има увеличение от почти 61% при зачеването на близнаци, защото науката е открила някои фактори за подпомагане на двуплодните бременности. Съществуват два вида близнаци – еднояйчни/идентични и двуяйчни/не-идентични.

Почти една трета от близнаците са идентични, известни също като монозиготни близнаци. Те се развиват, когато една яйцеклетка е оплодена от сперматозоида и се разделя на два отделни ембриони. Те имат един и същ генетичен състав. Идентични близнаци също могат да заченат жени, които се подлагат на методи за подпомагане на плодовитостта.

Неидентичните, известни също като дисиготични близнаци, се развиват, когато две яйцеклетки се оплодят от два сперматозоида. Това е уникален процес и обикновено преминава с повече лекарско наблюдение. Тъй като не-идентичните близнаци споделят само половината от същия генетичен грим, те не винаги са от един и същи пол.

Фактори, които определят шансовете за зачеване на близнаци

Фамилна история
Ако във вашата фамилия има двойка близнаци, съществува много по-голяма вероятност. Има твърдения, че се предава през поколение, но няма изрични доказателства за подобни предположения.

Етнос
Вашият произход също има силно влияние върху шансовете ви да имате близнаци. Азиатците и испанците имат по-малко шансове да произвеждат близнаци, докато шансовете при африканците са много по-големи, следвани от европейците.

Характеристики на тялото
Може да изглежда странно, но изследвания посочват, че по-високите жени имат по-големи шансове за близнаци от по-ниските. Също така, по-едрите са с по-големи шансове, отколкото по-слабите дами.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Възраст на майката
Вашият шанс да имате близнаци се увеличава с напредващата възраст. Жените над 35 години произвеждат повече FSH (фоликулостимулиращ хормон), отколкото по-младите. Този хормон позволява на яйчниците да отделят яйцеклетки по време на овулацията. Колкото по-високи са нивата на хормоните, толкова повече яйцеклетки се отделят по време на овулацията, което води до по-големи шансове за зачеване на близнаци.

Раждане преди това
Ако преди това сте раждали повече от един път, имате по-големи шансове за зачеване на близнаци. Изследвания посочват, че вероятността се подобрява с увеличаване на броя на бременностите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ