Напишете дума/думи за търсене

5 стъпки към по-добро здраве

СНИМКИ: Unsplash

Следването на здравословен начин на живот често изглежда много сложно. To обаче не е задължително да бъде така трудно.

За да имате добро здраве, да отслабнете и да се чувствате по-добре всеки ден, е нужно да следвате само тези 5 лесни правила.

1. Не трупайте токсини в тялото си

Много от нещата, които поглъщаме, са токсични - цигари, алкохол и други пристрастяващи субстанции. Ако имате проблем дори с едно от тези вещества, тогава диетата и упражненията са най- малкият ви проблем.
Докато количеството алкохол е умерен за тези, които могат да го понасят, то няма спор, че тютюнът е вреден за всеки. Но още по-големият и често срещан проблем днес е яденето на нездравословни храни, така наречените „джънк” храни. Очевидно е, че ако искате да постигнете оптимално здраве, трябва да сведете до минимум консумацията им.
Вероятно единствената най-ефективна промяна, която можете да направите, за да подобрите диетата си, е да намалите до минимум преработените и пакетирани продукти.

Това може да бъде трудно, тъй като много от тези храни са наравени да бъдат изключително вкусни и трудни за устояване. Когато става въпрос за конкретни съставки, добавените захари са сред най-лошите. Те включват захароза и високофруктозен царевичен сироп. И двете могат да предизвикат хаос на вашия метаболизъм, когато се консумират в излишък, въпреки че някои хора могат да понасят умерени количества.

Добре е да избягвате и всички трансмазнини, които се съдържат в някои видове маргарин и пакетирани, печени храни.

2. Тренирайте с тежести

Използването на мускулите е изключително важно за оптималното здраве. Вдигането на тежести и упражненията със сигурност могат да ви помогне да изглеждате по-добре, а подобряването на външния вид наистина е само върхът на айсберга.
Тренировките ви гарантират, че тялото, мозъкът и хормоните ви функционират оптимално. Тренировките с тежести понижават нивата на кръвната ви захар и инсулин, подобряват холестерола и понижават триглицеридите. Те също така повишават нивата на тестостерон и хормони на растежа - и двете свързани с подобрено благосъстояние.
Нещо повече, редовният спорт може да ви помогне за намаляване на депресията и риска от различни хронични заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и много други.
За щастие има много начини за спортуване. Не е нужно да ходите на фитнес или да притежавате скъпо оборудване за тренировка. Възможно е да спортувате безплатно и в комфорта на собствения си дом. 

Ходенето пеш (разходките) са друго важно нещо, което трябва да направите, особено след като можете да го комбинирате с показването на слънце и събирането на витамин D. Ходенето е добър избор и силно недооценена форма на упражнения.

Ключът е да изберете нещо, което ви харесва и с което можете да се придържате в дългосрочен план. Ако сте напълно извън форма или имате медицински проблеми, е добре да поговорите с вашия лекар или квалифициран медицински специалист, преди да започнете нова програма.

3. Набавяйте си здрав сън

Сънят е много важен за цялостното здраве, a лишаването от него води до много заболявания, включително затлъстяване и сърдечни заболявания.
Силно се препоръчва да отделите време за добър и качествен сън. Ако не можете да спите дълбоко и добре, има няколко начина да опитате да подобрите това:

 Не пийте кафе късно през деня.

Опитайте се да си лягате и да се събуждате в подобни часове всеки ден.

Засповайте в пълен мрак, без изкуствено осветление.
 Заглушете светлините в дома си няколко часа преди лягане.

4. Избягвайте излишния стрес

Здравословният начин на живот включва полезна диета, качествен сън и редовни упражнения.
Но начинът, по който се чувствате и как мислите, също е много важен. Постоянният стрес е рецепта за бедствие. Той може да увеличи желанието за вредна храна и да повиши риска от различни заболявания.
Проучванията показват също, че стресът допринася значително за депресията, която днес е мащабен здравословен проблем.

Преодоляването на стреса не само ще ви направи по-здрави, но и ще подобри живота ви по други начини. Преминаването през живота с притеснение, тревожност и невъзможността да се отпуснеш и да се насладиш на себе си е голяма загуба.

5. Подхранвайте тялото си с истински продукти

Най-простият и най-ефективен начин да се храните здравословно е да се съсредоточите върху истинските храни. Изберете непреработени, цели храни, които приличат на това, което са изглеждали в природата.
Най-добре е да ядете комбинация от животински продукти и растения - месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки, семена, както и здравословни мазнини, масла и млечни продукти с високо съдържание на мазнини.
Ако сте здрави и активни, консумацията на цели, нерафинирани въглехидрати, е абсолютно позволена. Това включва картофи, батати, бобови растения и пълнозърнести храни като овес.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ