Напишете дума/думи за търсене

8 неща, за които да следим при 6-месечното бебе

Периодът от третия до шестия месец на вашето бебе се характеризира с някои особено важни промени, които ще настъпят в неговото развитие.

Хранене:

В края на периода ще започне да опитва твърда храна – по 1-2 супени лъжици по 2-3 пъти на ден. Много майки решават да прекратят кърменето след 6-ия месец.


Сън:

Постепенно бебето ще има по-продължителен сън и ще спи средно по 11-14 часа за денонощие. Може да имат по една-две дремки през деня, особено ако нощем e по-неспокойно.


Двигателно развитие:

До шестия месец ще може спокойно да се обръща от корем по гръб и обратно. Да стои седнало с помощ, да прави опити да пълзи, да захваща с лекота малки и удобни предмети и ги изучава с любопитство.


Говорно и познавателно развитие:

Ще започне да бърбори, като произнася по повече гласни звукове заедно. Ще може чрез различни звуци да изрази удоволствие или неудоволствие. Ще се радва, когато го забавлявате. За да стимулирате говорното му развитие, самите вие му говорете повече, пейте му, четете книжки.


Сензорно развитие:

Зрението му ще се подобри значително. Ще започне да вижда координирано с двете си очи, да следи движещи се предмети. Обича да се гледа в огледалото и да се изучава. Играйте с него пред огледалото, като му показвате и назовавате частите на тялото – носле, ръчички, крачета.

Слухът му ще се е развил достатъчно добре, за да може да чува по-тихи звуци отпреди, както и да не го притесняват по-силните. Добър знак за развитие е, ако реагира на силни и стряскащи звуци с трепване, дори с плач. Успокойте го и бъдете спокойни и вие, че е съвсем нормално.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

За какво да внимавате в края на шестия месец?


Всички деца се развиват с различни темпове, но ето някои неща, за които може да следите и, ако забележите, че са характерни за вашето бебе на 6 месеца, да потърсите консултация със специалист.

Не се опитва да достига до предметите около себе си.
Струва ви се, че не реагира на звук.
Не произнася никакви звукове.
Не се смее и не прави весели звуци.
Прави рядко или никакъв визуален контакт.
Не може да се обръща.
Изглежда сковано и не си движи главичката с лекота.
Не наддава на тегло.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ