Напишете дума/думи за търсене

Учени откриха връзка между качеството на кърмата и дрехите, с които сте облечени

Изследването показва, че кърмачките трябва да са изключително внимателни, когато избират дрехите, с които кърмят.



Учени от Харвардския университет се натъкват на вредни вещества – перфлуорирани алкил сулфонати (PFAS), в млякото на кърмещи жени.


Тези химикали се влагат най-вече в текстилната промишленост. А се оказва, че лесно навлизат от дрехите в кожата, после в кръвта, разнасят се в организма на майката и попадат в кърмата. Бебето ги получава заедно с млякото.

В продължилото 3 години изследване учените всеки месец са анализирали кръвни проби на майки и децата им. Резултатите показват, че когато ги има в кърмата, с всеки месец концентрацията на перфлуорирани алкил сулфонати в организма на кърмачетата се повишава.

Това буди безпокойство, тъй като вредните съединения се разграждат бавно и подлагат на риск крехкото детско здраве. Те отслабват имунната система и могат да причинят различни аномалии, предупреждават изследователите.

“Кърменето е жизненоважно и изключително полезно за бебетата, но майките трябва внимателно да подбират дрехите си“, казва ръководителят на изследователския екип проф. Филип Грейджийн. За предпочитане е да бъдат от изцяло естествени и дишащи материи.

Ето някои съвети за избор на облекло за кърмене:

Би било забавно да пазарувате нови дрехи, подходящи за този период, но истината е, че всичко, което трябва да направите, е да проверите гардероба си. Не е необходимо да купувате нови вещи.

Дишаща материя

Особено помага изборът на облекло за кърмене от дишаща материя като памук. Когато храните детето си, вие ще бъдете в непосредствена близост до него и синтетичната тъкан вероятно ще накара и двама ви да се чувствате неудобно.

СНИМКИ: Freepik
СНИМКИ: Freepik

Разтегливи

Можете да намерите рокля или топ, които са доста еластични, като например нещо от памучно трико. Ще трябва да приспособите бебето си, а еластичният материал ще ви даде повече място за движение. Еластична материя също ще падне добре на правилните места, като по този начин ще бъдете добре покрити с бебето, ако сте на публично място.

Избирайте бельо от качествена материя

Ако ползвате сутиен за кърмачки, избирайте само модели, изработени от качествени материи от сертифициран производител. По този начин не само ще предпазите бебето ви, а и самата вие ще се чувствате по-комфортно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ