Напишете дума/думи за търсене

10 факта за бременността и овулацията

Има много неясни схващания относно забременяването и овулацията.

Ето някои от тях.


1. Може да отнеме месеци, за да забременеете.

При някои двойки забременяването се случва още през първия месец, когато опитат. Напълно нормално е да забременеете до шест месеца. При някои двойки отнема до една година за зачеване и това също е в рамките на нормалното.

Проучване установява, че след три месеца опити при 68% от двойките се случва успешно забременяване. След една година опити 92% очакват бебе. Освен това тези жени са използвали техники за проследяване на плодовитостта. Тъй като не само половият акт е от значение. Ако не сте бременна след една година опити, отидете на лекар. Ако сте на 35 или повече, посетете специалист след шест месеца.


2. Овулацията невинаги се случва на 14-ия ден от месечния цикъл.

Овулацията може да настъпи на 14-ия ден от цикъла. Но може и да не е така. Овулацията още на 6 или 7 ден или чак на 19 или 20 ден не е необичайна. Има ранна и късна.

3. Овулацията може да се случи и от двата яйчника.

Тялото на жената не планира систематично овулацията, за да редува яйчниците от месец на месец. Тя може да се прехвърля от страна на страна, но не е задължително.

Също така е обичайно жените да овулират по-често от едната, отколкото от другата страна. Може да е левият или десният яйчник в зависимост от редица фактори. Ето защо може да забележите, че получавате овулационна болка от едната страна по-често, отколкото от другата. Кой яйчник освобождава яйцеклетката е свързано с това кой яйчник има фоликул (който съдържа развиващата се яйцеклетка), който достига крайния етап на зрялост.

4. Можете да забременеете по време на месечния си цикъл.

Можете да забременеете, ако правите секс по време на менструацията. Способността да забременеете зависи от времето на овулация и не е пряко свързано с менструацията.

Някои жени погрешно смятат, че ако все още са в цикъл, не са в период на зачеване. Това е периодът от пет до шест дни, когато е възможно да забременеете. Но, ако цикълът е кратък и овулирате на 7 или 8 ден, можете да забременеете по време на менструацията.

5. За да се забременее, трябва да се прави секс преди да овулирате.

Ако искате да забременеете, трябва да правите секс преди овулацията. Сексът в двата дни преди това е най - вероятно да помогне да заченете.

На първо място сперматозоидите могат да оцелеят в женския репродуктивен тракт до шест дни. Спермата ще “умре” с течение на дните така, че колкото по - близо до овулацията правите секс, толкова по - добре. Но те не трябва да стигат там в момента на овулация.

Второ и може би най-важното - яйцеклетката става неактивна много бързо. Акосперматозоидътне оплоди яйцеклетката в рамките на 12 до 24 часа след освобождаването от яйчника бременност не може да настъпи.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

6. Ежедневният секс не води до по-бързо забременяване.

Бихте могли да правите секс всеки ден, ако искате. Но няма доказателства, че това ще помогне да забременеете по-бързо. Много по - вероятно е да доведе до умора и разочарование особено, ако не забременеете през първия месец.

Сексът през ден или сексът през най - плодовитите дни е всичко от което се нуждаете, за да заченете. Всъщност, ако сте правили секс три пъти седмично все още е вероятно да хванете най - плодовитият момент.

7. Признаците на овулация невинаги са очевидни.

Има много начини по които можете да проследите или опитате да откриете овулацията:

диаграмата на базалната телесна температура
наблюденията на цервикалната слуз
тестовете за предсказване на овулацията
При някои жени един или няколко от тези методи са чудесни и те нямат затруднения да ги използват.

При други диаграмата на базалната телесна температура няма да работи, защото графикът на съня им е твърде сложен или не могат да си напомнят да вземат и записват температурата си последователно всяка сутрин.

За някои проследяването на цервикалната слуз е лесно, а други се питат дали дори имат цервикална слуз с плодотворно качество.

Дори тестовете за овулация, за които се смята, че трябва да са надеждни, могат да бъдат трудни за употреба. Определянето дали тестовата линия е по -тъмна от контролната невинаги е лесно.

8. Овулацията е само един елемент от забременяването.


Овулацията е от съществено значение за забременяването, но пътят към яйцеклетката трябва да е свободен. Ако фалопиевите тръби са запушени, бременностт не може да настъпи. Освен това се нуждаете от качествена сперма. Забременяването не се отнася само до плодовитостта на жената.

Също така е важно да знаете, че безплодието невинаги има очевидни симптоми. Някои проблеми с плодовитостта не могат да бъдат открити без тестване за фертилитет. Овулацията е само едно парче от пъзела за плодовитостта.


9. Плодовитостта намалява след 35 - годишна възраст.

За съжаление без значение колко добре изглеждате и колко сте здрави, плодовитостта намалява с възрастта. Вероятността да забременеете на 40 години не е толкова голяма колкото на 30 г. Женската плодовитост поема по низходящ път около 35 г. Ето защо експертите препоръчват дамите, които са на възраст над 35 години и се опитват да заченат, да потърсят помощ своевременно.

10. Можете да забременеете след 40.

Забременяването след 40 все пак е напълно възможно. Може да отнеме малко повече време, за да заченете, но вие не сте стерилни само защото сте отпразнували 40-ис ия си рожден ден.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ