Напишете дума/думи за търсене

Стерилизирането на помпата за кърма и на нейните части е изключително важно

Почистването на помпата и на нейните части е изключително важно, за да се осигури хигиенна безопасност.

Повечето от частите на помпата могат да се измият с вода и сапун, точно както миете чинии. Трябва само да избягвате да потапяте тръбичките във вода, защото това може да спомогне за задържане на влага и образуване на мухъл. При необходимост, може да ги почиствате поотделно.

Ако миете частите на помпата на ръка, старайте се да не ги поставяте директно в мивката. По-добре измийте всяка част поотделно като я държите или използвайте чиста купа за измиването. Оставете частите да изсъхнат на чист кухненски плот и не ги прибирайте, докато не изсъхнат напълно.

Ако частите на помпата са подходящи за съдомиялна машина, може да ги почистите и като ги поставите а в горното отделение на съдомиялната за по-добро измиване. Не бива да ги изваждате, ако не са напълно сухи.

Как да съхранявате изцедената кърма?

Правилното съхранение на кърмата е също важна част от изцеждането. След всички положени усилия, не бихте искали да се наложи да изхвърлите ценни количества мляко, поради съмнения, че то може да не е с добро качество.

Колко време е трайността на кърмата?

На стайна температура (до 27 градуса) – до 4 часа.
Охладена – може да се употребява до 24 часа.
Съхранена в хладилник – прясно изцедената кърма може да престои между 4 и 6 дни в задната част на хладилника. Размразената кърма може да се съхранява до 24 часа.
Замразена във фризер – може да бъде употребявана до 6 месеца.
Дълбоко замразена – кърмата може да се съхранява до 1 година.
Преди да оставите изцедената вече кърма за съхранение, трябва да поставите етикет на контейнера с датата и часа, в която сте я добавили. Никога не трябва да замразявате отново вече размразена кърма, или да я затопляте в микровълнова фурна.

Важно е да се отбележи, че тези препоръки не са подходящи за недоносени и болни бебета. В случай, че цедите за недоносено/болно бебе, спазвайте изключително стриктно изискванията за стерилизация и съхранение, които са ви дадени от болницата.

Изцеждане на кърма и комбинирано хранене

Много родители се затрудняват с преценката кое е най-добро за тяхното бебе. Те се чудят дали трябва да наблегнат изключително на кърменето или на изцеждането или да комбинират и двата метода. Други избират да хранят или дохранват с адаптирано мляко. Който и метод на хранене да изберете, посъветвайте се задължително с вашия педиатър дали той ще покрива напълно хранителните нужди на бебето.

Важно да се вземе предвид, че всяко дете е различно и точно затова е необходимо то да бъде следено редовно на детските консултации. Вашият педиатър ще проследява дали бебето наддава добре и се развива правилно. Педиатърът може да препоръча прием на витамин Д за кърмените бебета, както и на мултивитамини за бебетата, хранени с адаптирано мляко. А ако използвате комбиниран метод на хранене, също обсъдете с педиатъра дали има нужда от добавки.

Как да прекратите изцеждането на кърма?

Независимо дали осигурявате кърма за бебето си изцяло чрез изцеждане или комбинирате с кърмене или добавка на адаптирано мляко, в даден момент ще започнете да се замисляте и за прекратяване на цеденето. Много майки си поставят за цел да продължат поне до навършването на 1 година на бебето, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия, които препоръчват изключително кърмене до 6-месечна възраст и продължаване на кърменето до 2-годишна възраст и повече, наред с твърди храни, ако майката и бебето имат желание за това.

Някои майки обаче решават по различни причини да прекратят изцеждането на кърма по-рано. Ако желаете да спрете с изцеждането, трябва да го направите бавно и постепенно. Обсъдете с вашия лекар и консултант по кърмене как да се справите най-добре, без това да причинява дискомфорт на вас или да затруднява храненето на бебето.

При всички случаи не бива да спирате с изцеждането на кърма изведнъж. Това може да доведе до проблеми като запушване на млечни канали, препълване на гърдите или дори мастит
възпаление на млечната жлеза. 

Изцеждането с помпа един от най-добрите начини, за да осигурите необходимата кърма на вашето бебе, дори когато обстоятелствата възпрепятстват кърменето. Ако решите да изцеждате с помпа, би било добре да потърсите помощ и от консултант по кърмене.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ