Напишете дума/думи за търсене

Посещението при офталмолог е добре да започне в най-ранна възраст

Когато здравето на очите се влоши, драстично се влошава и начинът, по който виждаме, както и качеството на живот.

Задължително е профилактичните прегледи на очите да се правят редовно. Посещението при офталмолог е добре да започне в най-ранна възраст, защото има много наследствени болести, които засягат зрението. Някои са лечими, ако се установят, когато детето е все още бебе.


При хората, които смятат, че нямат проблеми, интервалът между прегледите не бива да е по-голям от 2 години. Както е известно, възрастта се отразява най-вече на очите. Ако работите с компютър, трябва да сте още по-стриктни към прегледите. Щом вече е установен някакъв проблем, непременно спазвайте графика, определен от офталмолога. Когато редовно изследва състоянието ви, специалистът може да предписва други диоптри за очилата. Навременната диагностика помага за идентифициране на заболявания в ранен етап, когато усложненията могат да бъдат предотвратени.

Има и някои безобидни навици, които всъщност са много вредни за очите и е добре да знаете.

Често ги търкате

Механичното въздействие води до изкривяване на роговицата. Тя придобива неестествена форма, която трудно се коригира. Освен това ръцете ви не са чисти. Може да внесете инфекция, което води до заболявания като конюнктивит например.
Ако очите ви сърбят, е възможно да страдате от сухота. Тя най-често се появява при постоянно взиране в екран. Старайте се да докосвате рядко очите си, макар че ви сърбят и
бързо идете на преглед. Нека офталмологът ви предпише какви капки да използвате.

Не носите слънцезащитни очила

Те са досаден аксесоар за вас, за който трябва да внимавате да не го загубите, като не ви е на носа. Но слънцето особено през лятото може да нанесе вреда на очите. Затова е по-разумно да си купите качествени очила и редовно да ги носите.

Използвате некачествена козметика

Най-щадящо е да предпочетете продукти с натурални съставки за цялата околоочна зона, за да няма вредни вещества, които дразнят и
увреждат очите.

Особено опасна е козметиката, ако е с изтекъл срок на годност Много внимавайте със спиралата. Тя може да инфектира очите ви, щом са минали повече от 6 месеца след отварянето. Стари моливи, сенки и други видове грим водят до алергия.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Пушите

Mалцина смятат това за безобиден навик, но мнозина пушачи не си дават сметка колко опасен за очите е порокът им. Най-масовото заболяване, свързано с никотина, е дегенерация на макулата - увреждане на ретината на мястото, където се формира централното зрение. При хората над 60 дългогодишното пушене силно увеличава риска от катаракта.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ