Напишете дума/думи за търсене

Полезно е бебетата да се учат да ходят боси

Ролята на родителя е да подкрепя и насърчава бебето. Това обаче не означава да се амбицирате да обучавате детето да ходи, ако то видимо не изпитва необходимост от това.

Няма нужда и от другата крайност – ако вашето дете прави опити за първи стъпки, а вие се притеснявате, че то ще падне и ще се удари. Не е полезно нито насила да забавяте развитието му, нито да сте настойчиви да избързва. Може обаче да му помагате да развива мускулите си. Ето някои упражнения и насоки, които биха ви били от полза в периода, в който бебето иска да направи своите първи самостоятелни стъпки.

Пружиниране

Чудесна гимнастика за прохождане, която може да започне още от 3-я месец. Хващате бебето го под мишниците, държите го вертикално и го оставяте да се отбутва от земята с крачета, сякаш подскача. Така стимулира стъпателния си рефлекс. За това упражнение чудесен помощник е бебешкото бънджи;

Пълзене

То включва разнообразни групи мускули и помага на бебето да овладее движенията си. Може да стимулирате дребосъка, като поставите играчка на известно разстояние, за да се амбицира да я достигне с пълзене. Друг вариант е да играете на гоненица с пълзене. Така то ще се научи бързо да движи крайниците си. Може да тренирате баланса му, като го сложите да седне в скута ви и последователно го накланяте ту на едната, ту на другата страна;
Добре е и да му осигурите у дома подходящи опори на неговата височина, към които да може да се придържа, когато се научи да се изправя и да прави малки стъпчици настрани около опората.

Вредна ли е проходилката?

Проходилката е удобство за родителите, което им позволява да свършат някоя своя домашна работа, докато детето се забавлява само. Имайте предвид обаче, че трябва да го сложите в нея, когато то е готово. Тоест, детето трябва не само да умее да седи с облегалка, а да може да сяда само и да е стабилно по време на седене. В противен случай гръбначният му стълб се натоварва прекомерно. Постарайте се да обезопасите стаята както за евентуални рискове от спъване, така и за остри мебели на височината на главата на малчугана.

Някои ортопеди напълно отричат "паяка" за прохождане. И техните доводи звучат логично. Вие сте човекът, който ще реши на кои съвети да заложите. Проучете добре плюсовете и минусите и се ръководете според собственото си усещане и дете. 

Както за проходилката, така и за пълзенето се счита, че могат да доведат до късно прохождане. Те дават на бебето възможности за придвижване, то се чувства спокойно и не бърза да ходи самостоятелно. Това обаче е само етап и не бива да ви тревожи.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какво още трябва да знам?

Боси крачета

Педиатрите съветват доколкото е възможно бебетата да се учат да ходят боси. Това е отлична превенция срещу плоскостъпие, а и допирът на различни повърхности до стъпалцата стимулира мозъчните центрове.

Обувки за прохождане

Когато времето е студено или сте навън, няма как да оставите крачетата боси, така че изберете обувки за прохождане с максимално еластична подметка. За у дома подходящи за меките топли буйки.

Каишка за прохождане

Тя щади гръбнака на възрастния. С каишката подпомагате прохождането на детето, без да трябва да го държите за ръка и постоянно да сте наведени надолу. Дори и да разполагате с проходилка, не забравяйте да оставяте детето и на пода. Нека не забравя, че може да се движи и само.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ