Напишете дума/думи за търсене

Мъдрата майка знае, че децата ще са успешни, ако са щастливи

Облагодетелствани са децата на умни и интелигентни майки. Тези жени са пример за поколението си как да се борят в живота, как се усвояват знания и навици, а също и как се преуспява в професията.

Разбира се, ако не се превърнат в умен, но досаден наставник, когото ти писва да слушаш по цял ден. Истинската ползва идва, когато към интелигентността се прибави и мъдрост. Има ли разлика между двете? Разбира се.
Умната майка чете и знае много за отглеждането на детето и го прилага. Мъдрата майка знае, че не всичко написано се отнася за нейното дете, защото то е уникално и не трябва да се вкарва в клишета.


Умната майка веднага маркира грешките на детето и често му натяква с “нали ти казах”. Така тя иска да го научи да не повтаря грешките си, което е добър подход, стига да не се прави демонстративно. Мъдрата знае, че с грешките човек се учи, затова ще го подкрепи, окуражи и понякога ще се направи, че не забелязва, за да не нарани детето си.
Умната майка се опитва да бъде добра към всичките членове на семейството, отнася се внимателно към проблемите им. Мъдрата създава топлина и уют вкъщи и всички се чувстват комфортно.
В кризисни моменти умната жена веднага поема нещата в свои ръце и учи децата как да живеят. Мъдрата едва доловимо ги насочва в правилната посока, оставяйки ги да мислят, че се справят със собствени сили.


Ако на детето не му върви математиката например, умната майка ще седи с него цяла нощ и ще решават задачи, за частния учител се подразбира. Мъдрата разбира какви са възможностите на детето и прави всичко възможно да се развива в това, което умее и желае. Не е задължително това да е математиката.
Умната майка веднага води детето си на лекар, дори оплакванията да са незначителни. Мъдрата преценява кога наистина има нужда от преглед, за да не направи детето си хипохондрик от постоянното висене пред лекарските кабинети.
Умната майка не се бърка в живота на порасналите си деца, не им дава непоискани съвети, не се меси във възпитанието на внучетата. Мъдрата майка ще ги остави сами да натрупат житейски опит, но ще им бъде опора във всяка ситуация.
Умната майка отстоява ревниво своите позиции при спор с децата си, смятайки, че е права, защото има повече опит и знания. Мъдрата майка умее да изслушва, да коментира с децата си и дори да си промени вижданията, ако децата са прави.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Умната майка често иска да промени децата си. Мъдрата променя себе си, а децата приема такива, каквито са.
Умната майка смята, че децата ѝ ще са щастливи, ако са успешни. Мъдрата знае, че те ще са успешни, ако са щастливи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ