Напишете дума/думи за търсене

5 храни за здрави деца

Здравето на детето е най-големият приоритет на всеки родител. В основата на силната имунна система стои здравословното хранене и богатата на полезни вещества диета. 

Ето 5 неща, които трябва да присъстват в менюто на всеки малчуган.

Зеленчуци

Децата със сигурност са чували песничката "Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте" . Време е да обясните защо в нея се пее това. Изборът е безкрайно голям! Моркови, домати, краставици, зеле, ряпа и други, които регулират дейността на храносмилателната система и повишават жизнеността на организма на детето.

Плодове

Тях децата ги обичат с една идея повече, защото голяма част са сладки на вкус. Също така са и доста полезни – например, кайсиите се грижат за здравето на сърцето и очите със своето съдържание на витамин А, витамини от група B, калций и магнезий.

Други плодове, които е препоръчително да предлагате на детето си като полезна алтернатива на тестените захарни продукти, са череши, диня, пъпеш, ябълка, малини, ягоди, нар, боровинки, портокали и мандарини през зимата.

Риба

Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които стимулират мозъчните процеси и действат благоприятно на сърдечно-съдовата система. Повечето морски храни са нискокалорични, така че рискът от напълняване е минимален. 

Супа

Пилешката супа хидратира тялото и го снабдява с редица ценни минерали, действащи противовъзпалително и тонизиращо при простуда и грип. Варете бульона заедно с костите на пилето, защото в тях има голямо количество витамин B, калций, магнезий и цинк, които подсилват имунната система.
Супите от коприва и спанак също са изключително полезни и пълни с желязо, но е цяло постижение да убедите детето си да ги пробва. 

Месо

Месото е чудесен източник на протеини, минерали, особено желязо, витамини (А, B и D) и мастни киселини, които правят един млад организъм силен и устойчив. Винаги е по-добре да предпочетете изпичане пред пържене, за да бъде по-здравословно. Ако сте в дилема дали да купите малко по-тлъсто свинско месо, или пилешки гърди, определено заложете на втория вариант. Те са с малко мазнини, а и са богати на селен (най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма) и витамини от група B, които повишават енергията на организма. 

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Можете да включите още много храни в менюто на детето си. Не е нужно да са безумно скъпи, а е важно да засищат организма и да му дават енергия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ