Напишете дума/думи за търсене

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова

Реших да стана донор на яйцеклетки. Много деца не са родени. Много сълзи са изплакани.

Това сподели пред Мон Дьо по NOVA бившата журналистка и депутатка Калина Крумова-Захариева.

Тя смята не само, че трябва да се говори по тази тема, а напротив, трябва да говорим много често. 

"Не е честно да гледаме на донорството като екстра, а като един много осъзнат хуманен акт", смята тя.

"В началото на годината замразих мои яйцеклетки, защото природата е много непредвидима. Статистиката показва, че възрастта в Европа на която яйчниковият резерв на една жена се изчерпва е много ниска. Жени на 30 години са с изчерпан резерв и не могат да станат майки", посочи тя.  

Коментира, че се радва, че е променена наредбата и от 36 години, вече са променени на 38 за жените, които могат да дават яйцеклетки. В момента тя е на 38 години. 

"Не ми се е налагало и се надявам да не ми се налага да правя инвитро", сподели още Крумова. 

"Искам жените, които чакат да знаят, че има кой да им даде. За съжаление нямаме яснота какъв е размера на този проблем. Във време, в което си говорим, че сме в демографски срив, как се прави стратегия за бъдещето когато нямаме измеренията на проблема", попита тя.

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от тях имат нужда.  "Няма общ регистър на чакащите, и какво правим - мълчим. Тотално безхаберие".

Когато бях политик законопроектът за сурогатно майчинство беше приет на първо четене и дотам. Близо 12 години по-късно трябва да бъдем точни - темите за сурогатно майчинство явно не бяха достатъчно важи и не минаваха бързо. 

"Защо караме българите, които имат нужда от сурогатна майка да се чувстват като престъпници? Пращаме ги в Украйна, за да имат легал на своето дете. Да пишат там своята история, да измислят оправдания, за да се почувстват щастливи в най-човешката си мечта.  Искам да ги призова да разкажат историите си, защото те са героите, а не престъпниците", призова журналистката.

"Как помагаме на тези чийто път да имат дете е труден. Един от най-грозните въпроси, които получих, когато започнах да се занимавам със сурогатното майчинство  беше: Защо се занимаваш, след като имаш дете. Това нормално ли е? Това е лицемерие", възмутена коментира Крумова. 

Смята и съжалява, че много късно е започнала да вижда проблема на въпроса.

"Много съм благодарна на семейството ми. Имах пълната подкрепа на всички. Мъжът ми беше много притеснен, имам страх от игли и ми е малко трудно, но благодаря на лекарите, които не се отказаха да ми вземат кръв и след осмия път. Детето ми също много ме подкрепя.", каза още тя. 

На хората, които ще я заклеймят след откровеността й, им пожела никога да не разберат какво е да имаш нужда от донор.

Бившата журналистка вдигна сватба с актьора Боби Турбото през лятото миналата година. 

Сподели пред Мон Дьо, че много обичат да гледат заедно падащи звезди и дъгата. 

"Не съм съжалявала, че съм била в политика. Няма лош опит, има неправилно взети уроци. Грешката ми - там където трябваше да влезна с бутонките, пипах с кадифена ръкавица", смята Крумова. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ