Напишете дума/думи за търсене

Ернст Моро – лекарят, който спаси хиляди деца с помощта на обикновена супа от моркови

По времето, когато доктор Моро е практикувал медицина, детската смъртност е била основен и много голям проблем. Проблем, с който е свързан също и по-ниската продължителност на живота, в сравнение с днешната.

За бебетата е било трудно не просто да се появяват на този свят, но и да доживеят до зряла възраст.

Моро е открил лактобацилите и техните ползи за човешкото тяло. Най-напред е изобретил стерилизираната бебешка бутилка и е измислил формулата за изкуствено хранене, затова не без основание можем да кажем, че е пионер в педиатрията и специалист, на който днешните майки дължат много. Затова е добре, поне от обща култура, да се знае кой е доктор Ернст Моро и какво е направил той за спасяване на детския живот.

През 1908 г. е направил едно от най-важните си открития, което е актуално вече повече от век.

По онова време детската смъртност е 25-30%. Това означава, че на 100 деца около 25 не са доживели до навършването на една година. Основната причина често е била баналната диария. Доктор Моро предложил решение на проблема с най-простата рецепта, благодарение на която тази цифра е намалена наполовина – обикновена супа от моркови.

Рецептата е проста. Морковите се сваряват, докато омекнат добре. Правят се на пюре, долива се преварена вода, за да стане крем-супа. За вкус може да се добави съвсем малко сол. Не се слага никаква мазнина или други подправки.

Киселите олигозахариди, съдържащи се в супата (по-конкретно – в морковите), предотвратяват появата на бактерии, които се задържат в лигавицата на стомаха. Друго проучване показва, че подобна супа третира дори диария, която е устойчива на антибиотици.

Морковите са истински склад за полезни вещества. Те са богати на витамини А, С, Е, D, калций, магнезий, фосфор и каротин. Учените са установили, че редовното използване на моркови помага за предотвратяване на злокачествени заболявания. Също така, те съдържат много фибри, и така премахват токсините от червата. Затова тази проста по своя състав и изпълнение супа не губи значението си и днес.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ