Напишете дума/думи за търсене

Заплахите към детето не са успешен възпитателен метод

Възпитанието на едно дете е сложна и отговорна задача. Ние, родителите, трябва да открием баланса, който ни е необходим, за да отгледаме пълноценни и щастливи личности.

Невинаги ни се получава с лекота да реагираме мъдро на детските провокации, защото никой от нас не е бил напълно подготвен, когато е станал родител. Ще се опитаме да ви дадем някои полезни съвети, които биха могли да ви помогнат да възпитате своето дете по възможно най-добрия начин.

1. Не унижавайте детето.

Избягвайте заключения от сорта: "Не можа ли да измислиш нещо до-добро? Ти въобще имаш ли глава на раменете си?"

2. Не заплашвайте дететo.

Ако още веднъж направиш това, ще…Да не си посмял, защото…". Всеки път, когато говорите така, вие насаждате страх и омраза у детето си. Заплахите няма да подобрят поведението му.

3. Не изтръгвайте обещания.

Често се случва детето да е направило някаква беля. Обикновено майката казва: "Нищо, само че ми обещай повече да не се повтаря". И детето, разбира се, обещава. Но след половин час пак прави белята. И майката казва сърдито: "Нали ми обеща?" Обещанието нищо не значи за малкото дете. Обещанието, заплахата, това са абстрактни понятия, които ще се ползват в бъдеще. Ако детето е по-чувствително, подобна ситуация ще развие чувство на вина, ако не е чувствително – ще го научи на цинизъм (думите са едно, действията са друго).

4. Свръх опеката е вредна.

Тя прави детето по-малко в собствените му очи. Прекалената опека го кара да мисли, че то нищо не може да прави само. Много родители подценяват способността на децата си да направят нещо самостоятелно. Никога не правете за малчугана нещо, което той може да направи сам.

5. Не искайте моментални действия.

Представете си, че мъжът ви казва: "Скъпа, зарязвай сапунката по телевизията и веднага ми направи салатка!" Ще ви хареса ли? По същия начин няма да се хареса на вашето дете, увлечено в играта. Най-добре е да го предупредите, например: "След 10 минути ще вечеряме", така то ще знае че има малко време да си "приключи" нещата. Безусловното подчинение е характерно за марионетките, то не допринася за формиране на независима личност.

6. Свръх толерирането е вредно.

Детето веднага чувства, когато родителите му са "мека Мария" и не могат да кажат "не". Това им дава увереността, че абсолютно всичко е позволено. Да, всичко им е позволено, но само в семейството, а в обществото - детето го чака горчиво разочарование. Ако му угаждате непрекъснато, то по-трудно ще се приспособи в живота.

7. Бъдете последователни.

Няма как да изисквате еднакво поведение от детето в следния случай: да кажем в събота сте в добро настроение и му позволявате всичко, а в понеделник – отново сте строги, било то да се приготви бързо да градина или нещо друго. Не може за едно и също нещо веднъж да свети зелен светофар, а друг път - червен. Така обърквате детето. За децата трябва последователност, за да знаят какво са длъжни да правят.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

8. Не изисквайте нещо, което не съответства на възрастта на детето.

Не може да очаквате 2-годишно да слуша като 5-годишно. Не трябва да изисквате зрялост в поведението му, на която още не е способно.

9. Не говорете излишно много.

Детето просто ще спре да ви слуша още по средата на дългите ви обяснения. Всеки ден порицаваме децата си с невероятно количество думи. Ако някой ги запише и после ги пусне на вас – ще бъдете сломени. Под влияние на огромни словесни потоци, детето просто "изключва". Това за него е единственият начин за защита, който бързо усвоява.

10. Не лишавайте детето от детство.

Представете си, че сте строг учител и сте възпитали образцово дете: тихо, съвестно, уважава възрастните и винаги прави това, което се изисква от него, никога не лъже. Май говорим за "млад” възрастен.
Психолозите казват че образцовото дете не е щастливо. То има сериозни емоционални проблеми, скрити зад маската която слага пред света. Възпитавайте детето, но не забравяйте че то е дете.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ