Напишете дума/думи за търсене

Децата наследяват интелекта от своите майки

Доказано е, че между 40-60% от хората по Земното кълбо са наследили своята интелигентност от родителите си. 

Проучвания показват, че е много по-вероятно децата да получат интелекта си от своята майка, защото тези гени са открити в Х хромозомата.
Учените смятат, че децата, които получават повече от майчините гени, имат по-големи глави и по-голям мозък, но по-малки тела. Обратното, децата с повече гени от страна на бащата, имат по-малък мозък и по-големи тела.


По време на растежа на ембриона, бащините гени осигуряват неговото оцеляване и акумулират системата в мозъка, която е отговорна за агресията, глада и сексуалността.
Бащините гени не са открити в мозъчната кора, а това е мястото, в което се развиват когнитивните функции - интелигентността, уменията за планиране, говорът. И все пак не бива да забравяме, че интелектът ни не е 100% гетенетично обусловен.
Други проучвания пък отдават важна роля на майката в интелектуалното израстване на детето след раждането - с нейната физическа и емоционална помощ.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Оказва се, че децата, които имат по-силна връзка с майките си, са по-стабилни психически и се затрудняват по-малко при решаването на проблеми.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ