Напишете дума/думи за търсене

20 изумителни факта за бебетата

Бебетата притежават и впечатляващ набор от качества и умения, за които може би дори не подозирате.

Ето 20 от най-интересните факти за тях.

1. Бебетата се раждат с малки нослета. Това е така, защото мостът на носа се оформя на по-късен етап.

2. Повечето бебета се раждат със светли очи. Ако и двамата родители имат сини очи, напълно вероятно е цветът да си остане такъв, но това ще разберете едва след няколко месеца, когато ирисите се избистрят.

3. Бебетата започват да произвеждат сълзи едва след първия месец. Макар да плачат много преди това, те всъщност го правят само с глас.

4. Косата на новороденото пада и се заменя с нова около шестия месец. Затова не се притеснявайте, ако бебето ви има твърде много или твърде тъмна коса.

5. Бебето има силно развито обоняние още от раждането и така идентифицира майка си.

6. Съвсем нормално е бебетата да спят от 15 до 20 часа дневно.

7. През първата година от живота си бебето ще утрои теглото си, ще увеличи височината си с 50% и ще удвои размера на мозъка си. Освен това, тялото му ще произведе всяка нервна клетка, която някога ще има.

8. Бебетата нямат колене. Вместо това, имат структура на хрущял, която постепенно ще се развие в коляно след 6-7 месеца.

9. Бебетата се раждат с 300 кости, а възрастните имат само 206. Това е така, защото костите им все още не са се слели, което обяснява и защо са толкова гъвкави.

10. През първата си половин година на този свят, малчуганите могат да дишат и преглъщат едновременно, но губят това умение на по-късен етап.

11. Размерът на очите на вашето бебе ще остане същият завинаги, но носът и ушите му никога няма да спрат да растат.

12. Главата на новороденото представлява около една четвърт от цялото му тегло.

13. Сърцето на новороденото бие почти два пъти по-бързо от това на възрастен човек - между 130 и 160 удара в минута.

14. Малките деца вдишват между 30 до 50 пъти в минута, докато възрастните само между 15 и 20 пъти.

15. Вашето бебе е родено със способността да плува и да задържа дъха си, но губи този инстинкт няколко месеца след раждането.

16. Бебетата често кихат и ръмжат в съня си. Това не е, защото сънуват, просто чистят нослетата си, тъй като още не могат да дишат през устата.

17. Звуци като прахосмукачка или сешоар, които ние често приемаме за силни и дразнещи, звучат нормално, дори успокоително, за новородените. Това се дължи на факта, че средното ухо на вашето мъниче е пълно с течност и слуховият му апарат все още е незрял.

18. Главата на вашето бебе може да е малко подпухнала и деформирана след раждането. Това е често срещано явление и бързо отминава.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
19. Бебетата имат силно развити мускули на краката, като силата им на ритане е съпоставима с тази на бебе вол.

20. Всички бебета обичат сладко заради вкуса на кърмата. Макар че рецепторите различават горчивия и кисел вкус скоро след раждането, афинитетът към тях се развива по-късно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ