Напишете дума/думи за търсене

Коя е най-добрата възраст за зачеване?

Ако все още нямате деца, сигурно вече си задавате този въпрос.

Всеки, който вече е родител, ще ви даде различен отговор на този въпрос. Едни държат да създадат семейство по-рано, докато други залагат на развитието на кариера и закупуване на жилище. И чак след това предприемат следващата крачка. Но понякога възрастта и някои други фактори намаляват шансовете за нормално зачеване и раждане на дете.

Несъмнено най-доброто време за създаване на потомство е когато жената и мъжът са физически, емоционално и психически готови. Някои биха добавили и финансово стабилни.

Повечето хора са в разцвета на репродуктивната си способност през 20-те си години. Но това десетилетие не винаги е най-добрата възраст за раждане на деца. Едни продължават да учат във висше учебно заведение, други стартират първата си сериозна работа, трети са необвързани и тепърва търсят идеалната половинка. Да не говорим за мъжете, които на тази възраст едва ли мислят за дете. Затова експерти и родители са съгласни, че няма перфектно време за забременяване.


Зачеването на 20 или 40 има своите предимства и недостатъци


Създаването на живот е един от най-красивите неща. Но идва със своите отговорности. Освен това да намерят човек, на когото да разчитат и да заживеят под един покрив, повечето мъже и жени са изправени пред това, че биологичният им часовник тиктака. И нямат още много време, за да избират, защото трябва по-бързо да действат, за им се роди дете. Или казано накратко – хората се борят с биологични и физически ограничения в надпреварата с времето и желанието за създаване на потомство.

Колкото по-млади са мъжът и жената, толкова по-малко пари и ресурс им трябват, за да се грижат за дете. От друга страна колкото по-рано се намират в кариерното си развитие, толкова по-свободно време ще имат за малки деца. Освен това данните сочат, че колкото по-възрастни са мъжете и жените у нас, толкова повече време и средства им коства, за да се сдобият с дете.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, средната възраст, в която жените раждат за първи път, се е увеличила между 2 и 5 години. Глобалната статистика сочи, че средната възраст за раждане на първо дете е 29 години в Швейцария, 30 години в Италия и 31 години в Испания. Доколкото до България, у нас има промяна – от 25 на 28 години. Тенденцията през последните години е постоянно увеличаване на възрастта, в която двойките са готови да създадат потомство.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ