Напишете дума/думи за търсене

Твърде загрижените родители вредят на децата си

В стремежа си да предпазим децата от всичко, често допускаме грешки, които дори не осъзнаваме.

Ето седемте такива, които прекалено загрижените родители допускат.

1. Непрестанно предпазване от падане и опасност

Ние живеем в един свят, изпълнен с опасности на всяка крачка. Лозунгът "безопасността на първо място" засилва страха от загуба на децата ни, така че ние ги обграждаме с непрестанно безпокойство. Европейските психолози са установили, че ако децата не играят на улицата, ако никога не са си ожулвали коляното, в зряла възраст често страдат от фобии.

Детето трябва да падне няколко пъти, за да се разбере какво трябва да прави и какво - не. Тинейджърите трябва да се борят и да оцелеят след горчивия вкус на първата любов, за да получат емоционална зрялост, която е от съществено значение за дългосрочни отношения. Елиминирането на риска в живота на децата предизвиква високомерие, арогантност и ниско самочувствие в бъдеще.

2. Твърде бързо притичане на помощ

Днешното поколение младежи не развиват някои умения, които са присъщи на хората преди 30 години. Когато твърде бързо се притичаме на помощ и прекалено много обграждаме с грижите детето, ние го лишаваме от необходимостта само да намери изход от трудни ситуации. Рано или късно, мъниците свикват с факта, че винаги някой ще ги спаси.

3. Твърде лесно възхищаване за всяко постижение

Методите за увеличаване на самочувствието навлизат през 1980 година. Правилото "за всичко да получава награда" позволява на детето да се почувства специално. Но съвременните психолози казват, че има нежелано последствие.

След известно време детето вижда, че единствените хора, които мислят, че е прекрасно, са мама и татко, а останалите не го правят. И тогава то започва да се съмнява в обективността на родителите си. Удоволствие е да получи похвала, но то осъзнава, че тя няма нищо общо с реалността.

4. Позволяване на всичко

Вашето дете не трябва да бъде лигавено всяка минута. То ще трябва да преодолее много неприятности в живота и това може да попречи. 

По този начин пропускаме възможността да му покажем, че успехът зависи от неговите собствени усилия и добри дела. Помислете добре, преди да възнаградите децата си с подаръци. Ако връзката ви се основава единствено на материалните стимули, малчуганите няма да чувстват всяка мотивация или безусловна любов.

5. Липса на споделяне на опит

Ще дойде време, когато един тинейджър непременно ще иска сам да създаде спомени. И за възрастните следва да му позволят да направи това. Но това не означава, че не трябва да помогнем на децата да се ориентират в непознати неща и събития.

Споделете грешките, които сте направили на тяхната възраст, но избегнете моралните истории за тютюнопушенето, алкохола и наркотиците. Децата трябва да бъдат готови да се срещнат с несгодите и да са в състояние да понесат последиците от своите решения. 

6. Бъркането на интелект с талант и умения

Интелигентността често се използва като мярка за степента на развитие на детето и в резултат на това родителите смятат, че едно интелигентно дете е готово за реалния свят. Това не е така. Някои професионални спортисти и младите холивудски звезди, например, имат голям талант, но все още попадат в публични скандали.

Не си мислете, че вашето дете е талантливо във всичко. Има едно добро правило - "Гледай другите деца на същата възраст". Ако забележите, че връстниците на детето ви са много по-независими, може да разберете дали детето ви е достатъчно самостоятелно.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

7. Учене на ценности, към които родителите не се придържат

Като родители, ние трябва да сме модел на живота, който искаме за нашите деца. Затова като майки и бащи трябва да се придържаме към желаното поведение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ