Напишете дума/думи за търсене

Интересни факти за бебешкия сън

Сънят на бебето е една от най-вълнуващите и загадъчни части от ранното детство. Всеки родител се интересува и чуди какво преживява мъничето, когато затвори очичките си.

Ето някои интригуващи факти за бебешкия сън, за които може би нямате идея:

Бебешкият сън се състои от различни фази:

Най-малките имат два основни вида сън - REM (бързо движение на очите) и небързо движение на очите (NREM). През REM фазата бебето сънува живо и емоционално интензивни сънища, които често са свързани с дневни преживявания.

Сънят подпомага ученето:
Чрез съня си бебетата обработват информацията, която са научили през деня. Сънищата им помагат да утвърдят вече придобитите знания и умения, като така подпомагат техния умствен развитие.

Бебешкият сън се изменя с възрастта:
Сънните навици на бебетата се променят с времето. Докато новородените спят до 16-18 часа на ден, постепенно този период се намалява, докато достигнат възрастта от 1-2 години.

Бебетата могат да си спомнят сънища:
Дори и малките бебета имат способността да си спомнят някои от сънищата си. Това може да бъде основа за възприятия и чувства, които те изпитват през деня.

Бебешкият сън и сигнали за здравословни проблеми:
Промени в сънищата на бебето могат да бъдат сигнал за здравословни проблеми. Например, често будене през нощта може да бъде индикация за болест или дискомфорт.

Сънищата на бебето могат да бъдат възприети от околната среда:
Бебетата могат да реагират на външни звуци и стимули, докато спят. Това означава, че въпреки че изглеждат спокойни, техният ум обработва информация от околната среда.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Бебетата могат да сънуват още преди раждането си:
Има доказателства, че бебетата започват да сънуват още в утробата на майката си. Техните сънища, разбира се, са различни от тези след раждането, но този факт прави съня им още по-интригуващ.

Бебетата могат да имат кошмари:
Дори и малките бебета могат да преживеят кошмари. Тези сънища могат да бъдат възприети като силни емоционални преживявания, които да влияят на тяхното настроение и поведение през деня.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ