Напишете дума/думи за търсене

30 съвета за първите 30 дни с бебето

Първият месец на бебето е особено труден както за него, така и за вас.

Малкото същество започва да се приспособява към живота навън, но все още е напълно безпомощно, крехко и често недоспалите и изнервени мама и татко не знаят как да се справят с храненето, плача и всички други новости. Днес ви предлагаме 30 основни съвета за първите 30 дни от живота с новородено.

За кърменето

Жените, които търсят специализирана помощ за кърменето, имат по-голям успех. Най-добре е да се поинтересувате от това още преди раждането.
Използвайте ресурсите на болницата. Поискайте консултация за кърмене от лекар, медицинска сестра, акушерка или специалист.
Подгответе се! Когато бебето заплаче, първият ви инстинкт ще бъде да го накърмите веднага, но първо помислете за себе си – вземете си чаша с вода, минете през тоалетната, седнете удобно, пригответе си възглавници и дори си вземете списания.
Опитайте с топли компреси, ако усещате, че имате кърма, но не можете да отпушите гърдите си. От топлината кърмата потича по-бързо.
Тя увеличава млякото, но ако зърната ви са наранени от опита на бебето да суче, по-добре наложете върху тях студени компреси.
Ако поради някаква причина искате да използвате шише, дайте го след кърмене и то след 3-месечна възраст.

За съня

Не се фокусирайте върху умората. Повече от ясно е, че няма как да спите по цяла нощ, когато имате новородено. Изборът е между това да сте уморени и ядосани или само уморени.
Будувайте на смени. Една нощ майката ще става, когато чуе плач, но следващата ще е ред на таткото.
Чували сте, че е най-добре да се научите да спите, когато и бебето спи. Това наистина е хубав съвет не е нужно да се притеснявате, че къщата ви е неподредена или ви чака друга работа. Бебето няма вечно да будува по цяла нощ.
Ако бебето плаче и не може да заспи, не се притеснявайте да го гушкате, люлеете и да го оставите да поспи в скута ви. Още е рано да се тревожите за лоши навици, тук става въпрос за вашето “оцеляване”.


Успокояване

Ключът към успокояването на новороденото е да осигурите движение и комфорт, наподобяващи утробата – люлеене, гушкане, нежно притискане до тялото на майката.
Често музиката или определени звуци (например течаща вода) действат успокоително на новороденото. Открийте какво работи при вас.
В корема на мама е топло. Затова затопляйте памперсите и дрешките преди да ги допрете до бебето, когато навън е студено.
Бъдете изобретателни в намирането на триковете, които действат точно при вашето бебче. Можете да опитате да танцувате с него, да го поклащате или да го сложите по корем върху гърдите си, опитайте.
Ако пъпната връв е паднала, легнете с бебето в топла вана – така ще се успокоите заедно.

Включете таткото

Много татковци се притесняват да се включат активно в грижите за бебето от страх, че не знаят какво да правят и могат да навредят. Насърчете ги и им дайте увереност, че се справят добре.
Помолете таткото да си вземе отпуска. Нека пълноценно прекара известно време с детето си.
Разпределете домашните отговорности. Таткото определено не може да кърми, но може да изчисти къщата.
Целта е бащата да може да се погрижи за бебето отговорно и за достатъчно дълго време, за да може майката да отиде на пазар, да поспи, да си вземе душ или да се види с приятелки.

Запазване на здравия разум

Избягвайте непоисканите съвети или такива, които ви хвърлят в паника. В крайна сметка родителите решават кое е най-добро за детето им.
Забравете да работите вкъщи в първите няколко месеца. Не правете живота си по-труден, отколкото и без това е.
Не отказвайте помощ от никого – баби, дядовци и приятели.
Не се притеснявайте да обяснявате конкретно от какво имате нужда – някой да подържи бебето, да го люлее, да му смени пелената.
Но не оставяйте най-тежката работа за себе си. Ако някой е бил толкова добър или наивен да предложи помощ, възползвайте се максимално – пратете го на пазар или го накарайте да сготви.
Не се изолирайте! Дори за десет минути на ден излезте сама и общувайте с другите.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

На разходка

Нека първото ви излизане на голямо публично място да бъде придружено от някой ветеран – майка с опит.
Ако сте сама, придържайте се към места, където обичат бебета – паркове, например, а не магазини.
Бъдете винаги заредени с пелени за смяна.
Вземете си резервна дреха и за вас – не искате да се разхождате с оповръщана блуза, нали?
Прегърнете хаоса! Придържайте се към прости планове и не се тревожете, дори ако и те се провалят.

Източник: Parents.com

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ