Напишете дума/думи за търсене

9 житейски умения, на които да научим детето

Въпреки че децата ни са много напреднали технологично от съвсем малки, то много често те нямат елементарни практични умения от ежедневния живот.

Започнете да ги учите на тези житейски умения сега, за да ги направите по-самостоятелни занапред.


Пране

Твърде много младежи отиват да учат някъде далеч от дома, без да знаят как да си изперат дрехите. Не позволявайте на детето си да стане едно от тях. Можете да започнете да го учите на това от 6-годишна възраст. Спокойно може да зареди пералнята, да сипе прах за пране и да натисне правилните копчета. Със сигурност ще има някои изненади, но не се стремим към перфекционизъм, а към добро начало.


Садене на растения

Много деца знаят как да сеят семенца, но не умеят да прехвърлят покълналите стръкове в градината. Научете ги и заедно гледайте как малкото стръкче се превръща в красиво растение.

Опаковане на подаръци

Вашето дете обича да получава и да подарява подаръци, но бъдете сигурни, че опаковането им ще му достави дори по-голямо удоволствие. Ще реже хартия, ще лепи с тиксо, ще преценява големината на плика.

Писане на писмо

Мъниците, които още не могат да пишат, могат да диктуват писмо до член на семейството (допълнено с рисунки) и да го запечатат в плик. Научете по-големите деца да надписват плика – адрес, изпращач, получател.

Приготвяне на лесно ястие

Научете детето си да си прави нещо за хапване, като започнете с елементарни задачи в кухнята като миене на зеленчуци и чупене на яйца. То спокойно може да си направи самò сандвич или дори смути. На 7–8 години децата вече могат да правят салата, а на 10 те могат да работят с електрически уреди. Фокусирайте се върху безопасността и упражненията и скоро може да имате един малък готвач у дома.

Ориентиране в пространството

Важно е детето да се ориентира по карти и инструкции. Ето няколко идеи за дейности, които да му помогнат да развие тези умения.

- Търсене на съкровища – скрийте играчки из дома ви и после нарисувайте елементарна карта с разяснения.

- Оставете детето си да определи накъде да тръгнете в зоологическата градина или мола, като първо разгледате заедно красиво нарисуваната карта, която обикновено има в тези места.

Обработване на рани и първа помощ

Научете детето си от малко да не се стресира прекалено от вида на кръв. Научете го на простички действия, които да му помогнат да овладее ситуацията – първо притискаме, после измиваме с вода, после намазваме с антисептично мазило, после слагаме лепенка.

Почистване на банята след ползване

Дръжте наблизо гъба за почистване на петната от паста за зъби по мивката. Децата, които ходят на училище, спокойно могат да почистват седалката на тоалетната с мокра кърпичка. Не забравяйте да ги научите да мият ръцете си след това. Големите пък могат да чистят самата тоалетна.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Разумно пазаруване

Да научим децата си да бъдат разумни потребители изисква време, търпение и практика. Предлагаме ви още днес да започнете да прилагате този 3-степенен подход:

Обяснявайте, докато сте в магазина. Четете цените на глас и коментирайте причините за избора си. Споделяйте и за нещата, които бихте искали да купите, но не са в бюджета ви.
Оставяйте децата си да платят. Давайте им седмични пари и определете неща, които сами трябва да си купуват. Ако искат неща, които са извън вашите планове и бюджет – дайте им възможността да спестят и да си ги купят.
Играйте игра в супермаркета. Дайте им част от списъка си и ги предизвикайте да открият и сложат в количката нещата.

Източник: www.parents.com

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ