Напишете дума/думи за търсене

България е сред държавите с най-дълъг отпуск по майчинство

България е сред държавите с най-дълъг отпуск по майчинство - общо 58,6 седмици. 

По света броят на седмиците, разрешени за отпуск при раждане на дете, както и процентът на заплащане, варират в зависимост от страната.

Държави с най-дълъг минимален отпуск по майчинство:

България - 58,6 седмици

Гърция - 43 седмици

Обединеното кралство - 39 седмици

Хърватия - 30 седмици

Чили - 30 седмици

Чешка република - 28 седмици

Ирландия - 26 седмици

Унгария - 24 седмици

Италия - 21,7 седмици

Полша - 20 седмици

Люксембург - 20 седмици

Естония - 20 седмици

Това са минимално полагащите се седмици за отпуск по майчинство. Много държави дават възможност на родителите да го удължат. В няколко страни майките са задължени да вземат отпуск няколко седмици преди датата на термина. В Чили, например, жените трябва да вземат отпуск шест седмици преди раждането и 12 седмици след него. В Австрия - да ползват отпуск осем седмици преди раждането и още толкова след него. Много компании, които предлагат отпуск по майчинство на майките, позволяват същото и на бащите.

В Съединените щати Законът за семейния и медицинския отпуск задължава обхванатите от него работодатели да осигурят най-малко 12 седмици неплатен семеен отпуск след появата на дете или след осиновяването му.

Въпреки че законът изисква минимум 12 седмици неплатен отпуск за новите родители, компаниите имат възможност да удължат броя на седмиците и да предложат частично заплащане на родителите, въпреки че това не е задължително. Минималният задължителен платен отпуск по майчинство в САЩ е нула седмици. В САЩ има най-малко защити или обезщетения за отпуск по майчинство от всички държави.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Някои държави предлагат на майките пълната им заплата за седмиците, през които те ползват отпуск по майчинство. Тези страни са: Германия, Израел, Естония, Испания, Коста Рика, Литва, Люксембург, Мексико, Нидерландия, Полша, Португалия, Словения, Хърватия и Чили. Освен че дават 100% от възнаграждението на жените, задължителните седмици отпуск по майчинство в тези държави варират от шест седмици в Португалия до 30 седмици в Хърватия. Други държави изплащат много високи проценти от пълната заплата по време на отпуска по майчинство, включително Норвегия - 94%, Франция - 90%, и България - 90%.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ