Напишете дума/думи за търсене

5 начина за справяне със стреса

Всеки от нас е подложен на стрес в течение на живота си. При някои напрежението е ежедневие.

При други се случват обстоятелства, които променят обичайната среда и това води до стрес. Различните хора го преживяват по различни начини. Някои от тях – като например да крещим, да удряме някого или стена – не решават проблема и не помагат. Но разговор с някого, на когото имаме доверие, може да ни помогне, като ни посочи по пътя към решаването на проблем или поне да ни накара да се почувстваме по-добре.

Ето няколко стъпки, които може да ви бъдат полезни в трудна ситуация:

Поискайте подкрепа.

Когато имате нужда от помощ, свържете се с хората, които се грижат за вас. Говорете с възрастен доверен човек, като родител, друг роднина, училищен съветник или треньор. И не забравяйте за приятелите си. Те може да се притесняват по същия начин или да са имали подобни проблеми, като например справяне с развод или смърт на любим домашен любимец.

Не изпадайте в паника!

Лесно е да оставите чувствата ви да се развихрят, когато сте разстроени или в стрес. Отбележете своите чувствата и ги назовете – например „толкова съм ядосан!". И кажете или помислете защо се чувствате така. След това намерете начин да се успокоите и да преминете покрай тези чувства като наблюдател и да намерите начин да ги изразите. Правете дихателни упражнения, слушайте музика, пишете в дневник, играйте с домашен любимец или направете това, което ви помага да подобрите настроението си.

Не го „изкарвайте" на себе си.

Когато сме стресирани и разстроени, се случва да се ядосваме на себе си и да се самообвиняваме. Но това определено не е добра идея. Не забравяйте, че винаги има хора, които да ви помогнат. Бъдете мили към себе си и помолете за помощта и подкрепата, от която се нуждаете в този момент.

Опитайте да решите проблема.

След като сте спокойни и имате подкрепа от близки хора, е време да се заемете със самия проблем. Трябва да разберете и дефинирате точно какъв е той. Дори ако не можете да разрешите всичко наведнъж, започнете с решаването на част от него.

Бъдете позитивни – повечето стресови ситуации са временни.

Може да не ви се струва вярно, когато се намирате в средата на стресова ситуация, но всичко отминава, когато осъзнаете проблема и започнете да работите по неговото решаване.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Тези пет стъпки не действат като магическа пръчица и може да се наложи да ги повторите повече от веднъж, но несъмнено вършат работа. А ако успеете да останете позитивни, докато си проправите път през труден момент, те ще ви помогнат да се почувствате по-добре още по-бързо!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ