Напишете дума/думи за търсене

Защо Швеция е една от най-добрите страни за отглеждане на деца

По въпросите, свързани с отглеждане на дете, можете да чуете много и разнообразни мнения. Особено що се касае за предимствата да си родител в различните държави по света.

Знаете ли, че Швеция е една от най-добрите държави, в които да имаш дете? Защо това е така, вижте в следващите редове.


1. Курсовете за бъдещи майки са безплатни.

Бъдещите майки се учат на техники за дишане, подготвят се за раждането и предстоящите грижи за детето си на безплатни курсове.


2. Платеният отпуск по майчинство е 480 дни.

Особеното е, че може да се ползва, когато родителят пожелае до навършване на 8 години на детето. Има специален финансов бонус, ако родителите решат да си споделят този отпуск (извън него на бащата се полагат 90 дни бащинство). Освен това този отпуск важи дори и родителите да са безработни при раждане на детето.

Ако имат няколко деца, могат да съберат всички дни и да ги ползват накуп. Това обяснява защо нерядко можете да видите шведско семейство с деца на почивка, която трае няколко месеца.

3. Можете да работите с 25% по-малко, ако имате деца.

Шведите имат право да работят на 75% от предишните си часове, докато децата им не навършат 8 години. Така че ако се чувствате изморени и искате да се приберете вкъщи, за да прекарате време с детето си, шведският ви шеф не може да ви каже нищо по въпроса.

4. Има финансирани от държавата детски центрове навсякъде.

Това са места, където можете да заведете детето си да си играе, да учи песнички, да гледа приказки, да твори или да се упражнява, докато майките и татковците пият кафе и обсъждат новия си живот на родители.


5. Безплатен градски транспорт, ако буташ количка.

Родителите, които се качват в градския транспорт с количка, се возят безплатно.

6. Татковците с бебета са навсякъде.

В Швеция е нормално да видите баща с бебе в слинг, баща, който храни бебето си с лъжичка или който е на пейките до игралната площадка и си говори с други татковци. Има стаи за повиване на бебета в мъжките тоалетни и е съвсем нормално баща да излезе от работа, за да заведе детето си на лекар.

7. Училището и училищният обяд са безплатни.

Не само обучението до 19 години е безплатно, но и храната. Безплатно е и образованието в университет, при това не само за шведите, а и за всички граждани на ЕС.

8. Държавата плаща заплатата ти, за да гледаш болното си дете.
Терминът на шведски е VAB (идва от съкращението за „Грижа за дете") и шведите се шегуват, че вторият месец от годината не е февруари, а VABruary – заради масовите настинки и грип, заради които родителите не са на работа по това време. Това право важи до 12-годишнината на детето.

9. Детските надбавки са по 110 евро на дете.

Освен това с всяко следващо надбавката се увеличава. Например, семейство с 6 деца ще получава по над 2000 евро месечно за децата.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

10. Децата са навън в лошо време.

Не че шведите вярват в лошото време. Според тях просто сте се облекли неподходящо. Затова не е никак необичайно да видите малчугани, изведени на площадката в дъжда или оставени да дремнат в количката навън през зимата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ