Напишете дума/думи за търсене

Как да обясним на децата духовната страна на Коледа?

Какво е Коледа в детските очи – писане на писма, очакване на Коледа, разменяне на подаръци и куп традиции.

На този ден честваме рождението на Иисус Христос. Как обаче да представим тази духовна страна на празника пред най-малките, които обикновено го свързват обикновено с белобрадия старец, носещ подаръци?

В основата на християнството са ценностите на милосърдието, на прошката, на жертвоготовността. Ако искате децата да осъзнаят тази страна на празника, разкажете им за уроците, които Иисус Христос дава на човечеството. Те ни учат да сме по-добри, да осъзнаем колко е важно, да се подкрепяме и да си помагаме, да споделяме и да си прощаваме. Този мироглед ни прави по-сплотени и ни дава надежда дори и в най-трудните времена.


Друг съществен момент, който е добре да обясним на децата, е скритият смисъл на подаръците. Те изразяват нашата загриженост и любов, но съвсем не са единственият жест, който можем да направим за Коледа. Вниманието, което отделяме на близките си, вкусната трапеза, времето, което прекарваме с тях – това са истинските подаръци.

Нека от малки се научат да тачат тези мигове, защото те никога няма да се върнат обратно. Ако покрай малките лъскави подаръци обгръщаме децата с любовта и нежността си, те косвено ще възприемат идеята на празника и с времето ще започнат да ценят тази любов и внимание много повече от материалните придобивки. Един от начините да изместим фокуса върху споделеното време е като започнем да си подаряваме преживявания вместо вещи и то не само на Коледа.
Безкористното правене на добро е в основата на Христовото учение. Вие сте техният първи модел на подражание, от вас те научават как да се отнасят към себе си и към другите хора. По Коледа има много благотворителни акции, в които можете да се включите заедно с децата си и да бъдете добрия пример. Дали ще бъде раздаване на храна на социално слаби хора, почистване в природата, участие в благотворителен базар или каквато и да било друга кампания за взаимопомощ, покажете на децата си невероятното чувство на удовлетворение от доброволчеството. Така вие ще отворите един нов свят пред тях, ще ги направите по-грижовни и по-осъзнати, ще засилите вярата им в доброто и ще им покажете, че промяната идва от нас самите.


Важно е децата да осъзнават и силата на благодарността. Не само по време на празниците. Човек, който се радва на малкото, което има и е признателен за него всекидневно, той е щастлив човек. Защото щастието не се определя от това какво и колко имаш, а дали го оценяваш.

За да предадете този ключов урок на подрастващите, можете да го направите като игра – например всеки (и малки, и големи) да напише в писмо 25 неща, за които благодари. Може да го адресира до Иисус Христос или пък до себе си – важно е посланието.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Ако искате в дома ви да царят мир, хармония и разбирателство, направете на децата си специален коледен подарък – покажете им на практика силата на духовната страна на най-светлите празници - Бъдни вечер и Коледа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ