Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти за Никулден, които може би не знаете

Никулден е един от най-важните православни празници. На 6 декември Православната църква почита паметта на свети Николай Мирликийски.

Свети Николай е избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, на семейството и рода. Заради многото чудеса, които е направил, е наречен свети Николай Чудотворец.

Кой е Свети Николай?

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си.

За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато починали родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

Св. Никола е погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви. Такава частица се пази и почита и в храма „Св. Николай" в София и Созопол.

Произход на името Николай Чудотворец.

Николай е руската форма на името Никола. Името Никола има гръцки произход и произлиза от гръцките думи побеждавам (nikáo) и народ (laós).

Св. Никола се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ – Мира.

Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец.

Често е наричан и Свети Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ винаги, когато има случай за това.

До началото на 20 век името му е сред най-предпочитаните за новородените в Русия. Има руска поговорка: „Помоли Свети Никола и той ще предаде на Спасителя" („Попроси Николу, и он скажет Спасу").

В България Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име.


Свети Никола и Дядо Коледа.


Свети Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.

През 1626 г. холандски калвинисти, които се преселили в Америка, пренесли в Новия свят почитта към Свети Никола. Eмигрантитe постепенно започнали да произнасят Sint Nicolaas като Sinterklaas, което в разговорния английски придобило звучене като Santa Claus (Санта Клаус).

През декември 1773 г. и през следващата 1774 г. нюйоркски вестник поместил дописка за холандски семейства, които чествали годишнината от смъртта на Санта Клаус. Тези вестникарски материали спомогнали за популяризирането на светеца в Америка.

През 1804 г. Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, на годишната среща на Обществото започнал да разпространява дървени фигурки на Санта Клаус, представен на фона на пълни с играчки чорапи и плодове върху камина.

През 1823 г. в Америка се появило стихчето „Нощта преди Коледа" от Климент Кларк Мур, което станало много популярно. То описвало Санта Клаус като жизнерадостно старче, което влиза в къщите на хората през комина.

Така постепенно Санта Клаус се разграничил от образа на Свети Никола.

Как се празнува Никулден по света?

Холандия и Белгия

Денят на Свети Никола, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия.
Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях захар, морков или ябълка за коня на Свети Никола, а то получава малък подарък ако е било послушно през годината.

Франция

Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.

Свети Никола е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци (звучи познато, нали), за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.
Както във Франция, така и в Германия и Австрия се вярва, че Свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.

Италия

Свети Никола е покоровителят на град Бари, където са положени и неговите мощи. Почитта към светеца, италианците отбелязват с пищни тържества в началото на месец май. На 6-ти декември обаче се провежда, така наречения „Ритуал на неомъжените" , тъй като се счита, че св. Николай защитава не само децата, но и девиците. Вярва се, че неомъжените жени, които искат да намерят съпруг, трябва да присъстват на ранната сутрешна молитва в базиликата "Св. Никола", по времето на която трябва да обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че ако светецът е благосклонен девойката ще открие подходящ съпруг до една година.

В други региони на страна се провеждат паради, в който Свети Никола пристига с колесница и носи подаръци на децата.

Португалия

В град Гимараеш в северозападната част на Португалия, почитат Свети Никола още от Средновековието като покровител на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица (между 29-ти ноември и 7-ми декември) и се нарича „Николинас".

Ливан

Свети Николасе почита от всички християнски общности в Ливан – католици, православни християни и арменци. Многобройни църкви училища и обществени сгради са кръстени в чест на Св. Николай.

Палестина

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква "Свети Никола" се провежда тържествена божествена литургия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ