Напишете дума/думи за търсене

Прости правила за разходка с бебе в студени дни

Застояването вкъщи поради студ и зима съвсем не са препоръчителни. Напротив – стоенето в затворено помещение, в което постоянно се събира прах, отключващ какви ли не алергии – са в пъти по-опасни и рискови за детското здраве.

Ето защо специалистите са категорични, че дори и през зимата можете да извеждате бебето навън.

Обикновено родителите спазват правило да не изкарват децата си, ако навън температурите са паднали под нулата. Ето малко по-детайлна формула по въпроса, а имено: излизайте с детето от 1 до 3 месеца, ако температура на въздуха е над 10–12 С, от 3 до 6 месеца – над 5 С, от 6 до 9 месеца – над 0 С, от 9 до 12 месеца – над минус 5 С.


Не толкова температурите обаче са важни, колкото придружените към зимата климатични условия като вятър, магла и дъжд (или сняг). При тези случаи по-добре е да си останете у дома. Интересно е, че повечето майки не знаят защо мъглата може да е опасна за здравето на кърмачето. Причината да я избягвате е, че тя н оси много влага със себе си, която влага се поема при всяко вдишване от бебето и крие риск от настинки.


Облечете детето топло, но не прекалено, за да не го изпотите. Също така, при влизане на топло място за кратко – например, в магазина – разкопчайте горната дреха, за да аклиматизирате бебето към новите условия. Хубаво е да се запасите с вълнени дрехи, но задължително ги обличайте върху меки памучни бодита. Космонавтът е препоръчителен, тъй като специфичната му материя не пропуска влага и вятър.
Увеличавайте престоя на детето постепенно, като ако зимата е сурова, започнете с 10-15 минути на терасата. Така ще избегнете шока от рязката смяна на основната поддържана в стаята температура. По-трудно ще е в случая за едно дете, което започва да прохожда. На него, определено, няма да му стигнат тези минутки навън. Затова му обуйте обувките за прохождане и започвайте тренировка у дома.


Запомнете, че боледуването на бебето през зимата се дължи не толкова на студа, колкото на вирусните инфекции. Ето защо затворените помещения с много хора не са препоръчителни. Далеч по-удачно е да се движите с количката из паркове или улици. Между другото, застоят с количката навън също не е препоръчителен, защото крие риск от простуда.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

И последно, но не по важност, изкарвайте детето навън само ако е напълно здраво. При най-малкото съмнение за настинка или грип, свържете се с лекуващия лекар.
Зимата е идеален момент за каляване на бебето, но не трябва да се прекалява, а да се прави умерено и постепенно!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ