Напишете дума/думи за търсене

Богоявление е! Какво гласят поверията?

На 6 януари празнуваме Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в българския календар.

Празник имат всички, които носят името Йордан, Йордана, Йорданкa, Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Найден, Теодосий.

На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Затова празникът носи името Богоявление. В различните райони на страната се нарича с имената: Кръстовден, Водици или Водокръщи.

Защо обаче е наречен така? На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива в реката. На Йордановден се слага край и на „мръсните дни". Традицията повелява след ритуалното кръщаване във водата, свещеникът да хвърли кръста и насъбралите се мъже да доплуват, за да го вземат. Този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Поверието повелява, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая свещеникът с китка босилек поръсва хората за здраве. По стари вярвания – точно в полунощ реките спират да текат, а водите им стават лековити. Девойките, когато ходят за вода рано сутринта, мълчат. Нощта преди празника, небето „се отваря" и Господ пред небесната порта и изпълнява желания. Всяко поискано желание се сбъдва. Водата се освещава. Осветената вода се нарича – светена вода. От светената вода се носи вкъщи – ръси се във всички помещения, пие се за здраве – пази от болести, уруки и нащастия.

Болните пият от водата, откъдето е изваден кръста, за да оздравеят. На Йордановден е добре да се кръщават децата. Събира се пепелта от огнището, събрана от Коледа до Нова година. Пепелта има магическа сила – лекува, предизвиква плодородие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ