Напишете дума/думи за търсене

Какво се прави задължително на Бабинден?

Днес празнуват всички акушери и гинеколози. Бабинден е български празник, отбелязва се на 8 януари (или на 21 януари по стар стил). Посветен е на бабата акушерка.

Обредите на този ден са подчинени главно към възрастните жени, които са „бабували" на родилките. 

Майките с деца от една до тригодишна възраст още преди изгрев слънце отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата се пуска стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ „полеят". Обредното поливане на бабата акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите.

Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода, за да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. После бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с „мартеничка" – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, на които е помогнала при раждане („хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

Булките и невестите на обяд се събират на празнично угощение в дома на бабата акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на акушерката и ѝ подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза.

Какво задължително се прави на Бабинден за късмет през годината?

"Не давайте пари назаем".

"Взимайте парите с лявата ръка, а когато връщате пари, правете го с дясната ръка".

"Не давайте банкнотите разгънати, по-добре е да са прегънати на две".

”За да не бъдат изметени или измити от дома парите, чистете къщата си само денем".

 "Под покривката на масата винаги дръжте няколко банкноти".

 "Нищо не бива да се дава на чужди хора през прага на дома особено след залез слънце".

Православната ни църква на този ден празнува деня на преподобна Доминика, която е живяла през IV в. Отдавайки се на строг пост и усилен труд Доминика, тя била възнаградена от бог с дарба за прозорливост и чудотворство. Доминика започнала да лекува болни, предсказвала бъдещето, имала власт над природните стихии.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ