Напишете дума/думи за търсене

50:50 са естествените раждания и секциото у нас. 3186 бебета в "Майчин дом" за 2023

Проф. Асен Николов обяснява, че нежеланата бременност и абортът са рискове за физическото и емоционалното здраве, които може да бъдат избегнати.

Загриженост, доброта и внимание са качествата, които всеки акушер и акушер-гинеколог трябва да притежава. Това казаха в интервю за БТА специалисти от Клиника „Родилна зала“ към Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ по повод Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден – 21 януари. 

За БТА те разказаха за традиционното отбелязване на Бабинден, за значението на родилната помощ, както и за призванието на професията и нейните предизвикателства.  

Традиционно отбелязване на Бабинден – 21 януари

Като най-старата акушеро-гинекологична болница в България, „Майчин дом“ има традиции, които и тази година ще бъдат спазени, каза в интервю за БТА проф. д-р Асен Николов, специалист акушер-гинеколог и началник на Клиника „Родилна зала“ в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. „През деня ще има тържество, което включва отчет на постигнатите успехи от изминалата година. На него ще присъстват акушерки, акушер-гинеколози, неонатолози и анестезиолози. По-късно вечерта ще отбележим празника колективно в празнична обстановка“, уточни акушер-гинекологът.  

За Бабинден спазваме традициите и обичаите, каза за БТА Мариела Тодорова, акушерка в Клиника „Родилна зала“ в столичната болница „Майчин дом“ от 1981 година. „Измиваме ръцете, подаряват се сапун и кърпа. Всеки от нас носи нещо домашно приготвено, за да се почерпим след ритуала. Ние уважаваме и тачим този празник“, каза още Тодорова.

Как се е празнувал Бабинден преди и каква е била ролята на бабите

Проф. д-р Асен Николов разказа, че Бабинден се е празнувал предимно в малките населени места, където всички жители се познават. Там те почитали най-възрастните жени, които „бабували“ на родилките, тоест им помагали по време на самото раждане, но и преди и след него. Много често тези жени нямали медицинско образование, но имали богат опит в израждането на бебетата, разказа още той. В тези населени места са се събирали родилки, бременни, наскоро родили майки и възрастни жени, за да се отблагодарят на „бабата“ (т.нар. селска акушерка) и да отдадат дължимото за това, което тя е направила през годината. Вероятно благодарностите са били под формата на подаръци, питка, вино и цветя, посочи още проф. Николов.  

Ден на родилната помощ – личностно значение на празника

„Този празник е важен за мен в личен план като акушер-гинеколог, защото много години работя тази великолепна професия и тя продължава да ми доставя удовлетворение и удоволствие, независимо от трудностите“, каза проф. Николов и уточни, че професията е изключително важна, защото е от голямо значение за целия народ. „За всички семейства, за всички жени, за майките, които забременяват, за бременните жени, за родилките. Това са едни незабравими единствени моменти в живота, които за щастие при някои жени се повтарят“, каза още началникът на Клиника „Родилна зала“ в „Майчин дом“. Той отправи пожелание към жените да продължат тази щастлива тенденция. 

Акушерството като културно наследство 

„Това е една невероятно добра инициатива на ЮНЕСКО, защото в същото време професията акушерство е една от най-древните в света“, коментира проф. Николов във връзка с включването на акушерството в Списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2023 г. По думите му хилядолетия наред е имало хора – както жени, така и мъже, които са помагали на родилките в израждането и че акушерството е професия с богато историческо минало. „В определени периоди някои народи са включвали тази професия и в своето нематериално културно наследство под формата на ритуали, които се празнуват в различните държави по различен начин“, разказа още проф. Николов. Според него в това отношение България е уникална с т. нар. Бабинден - символ на „бабите“, които от столетия помагат на жените в раждането на своите рожби. Днес тази чест се пада на акушерите, акушер-гинеколозите, неонатолозите и анестезиолозите, които полагат грижи за родилките и новородените, отбеляза акушер-гинекологът.

Призвание ли е професията акушер-гинеколог

„Всяка професия под някаква форма е призвание, но нашата категорично е, защото освен уменията, които човек придобива в дългия път на своето развитие като акушер, или като акушер-гинеколог, винаги в себе си трябва да има качествата да се отнася по един и същ начин към пациентите. Това са загрижеността, добротата и вниманието“, коментира проф. д-р Асен Николов.

Има разлика между акушерството и гинекологията, каза Мариела Тодорова. По нейни думи акушерството е с по-физиологичен профил, докато гинекологията е лечебната дисциплина. От 10-годишна има интерес към медицината, но тогава е била ориентирана към кардиологията. Не съм сигурна дали е било случайно да постъпя в акушерството, но очевидно е драснато там някъде, защото изобщо нямах намерения за това. Всяко временно нещо е вечно, смята тя.

На каква възраст ражда българката

„В цяла Европа и във всички развити страни, с времето годините за раждане при жените се увеличават. Тази тенденция се наблюдава и в България, където все повече ражданията са над 25-годишна възраст“, коментира проф. Николов и допълни, че се срещат и родилки на над 35 години. „Тази тенденция от физиологична гледна точка не е добра, но пък ние трябва да я приемем, че така в контекста на цялостното развитие на общество“, каза още началникът на Родилна клиника в „Майчин дом“.

Изборът на българската родилка – естествено или секцио

Почти наполовина са случаите на естествено раждане и на раждане с цезарово сечение, посочи проф. д-р Асен Николов. По думите му това разделение зависи от типа на болницата – частна или държавна, и от типа на квалификационното ниво на лечебното заведение. „По-квалифицираните екипи поемат най-тежките случаи, като там процентът на цезарови сечения е по-голям“, уточни специалист акушер-гинекологът. Според проф. Николов трябва да се снижи процентът на секцио практиките и да бъдат прилагани единствено при спешна необходимост. „Високото ниво на цезарово сечение има и доста свои неблагоприятни последствия“, уточни специалист акушер-гинекологът. 

Спешните медицински случаи, напрежението и „тежестта на рутината“

Има много чести спешни медицински случаи, които стават неволно, каза Тодорова. Тя смята, че няма тайни, но има изненади. „Често пъти трябва да се реагира на секундата, но когато работиш от толкова дълго време, дори не го мислиш. От друга страна, това не е много добре, аз го наричам тежестта на рутината. Всичко се превръща в един автомат“, каза тя.

Напрежението определено се отразява на работата ни и винаги трябва да има тръпка. Тръпката обаче не е, когато имаме тежък случай, а когато всичко с пациентите е наред – децата плачат, майките се радват. Това е тръпката, каза акушерката.

Демографският проблем с раждаемостта в България

Спадането на раждаемостта в България е сериозен демографски проблем, заяви проф. Николов. По думите му трудно могат да се посочат точните причини и определи проблема за ниската раждаемост у нас като „многокомпонентен“. „Тази тенденция не е добра и би трябвало всеки един от нас, конкретно в нашата професия, с каквото може да допринесе за възвръщане на добрата раждаемост в България. Да осигурим едно оптимално наблюдение на бременната и оптимални възможности за едно раждане, с всички професионални грижи, с необходимата компетентност, обезболяване на раждането, за да може този процес да бъде привлекателен за жените“, допълни проф. Николов. 

Успехът на болница „Майчин дом“ за 2023 година

Началникът на Клиника „Родилна зала“ заяви, че през изминалата година в болница „Майчин дом“ са родени общо 3186 новородени, което прави лечебното заведение отново първенец по брой раждания в България. „Това, с което може да се похвалим, определено е, че независимо от изключително тежките случаи, които сме имали, нямаме инциденти и нямаме тежко завършили случаи. Всичко завършва благоприятно и всички майки и деца са излезли здрави от болницата“, уточни проф. Николов.

По информация на отдел "Справочна" в БТА Денят на родилната помощ се чества от 1951 година с указ на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари, а по нов е на 8 януари. На този ден професионалистите в родилната помощ - лекари и акушерки, си правят равносметка, а родилките им изказват своята благодарност и признание за проявените грижи и всеотдайност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ