Напишете дума/думи за търсене

Всяко десето преждевременно раждане е свързано с излагането на бъдещите майки на химически вещества

Високото ниво на излагане на бременни жени на фталати е свързано с повишен риск от преждевременно раждане. Снимка: Pixabay

Едно от десет преждевременни раждания в САЩ е свързано с излагането на бременни жени на фталати - химически вещества, съдържащи се в пластмаси, козметика и бои, предаде АФП, позовавайки се на американско изследване.

За целите на проучването, публикувано в сп. "Лансет Планитъри Хелт" (The Lancet Planetary Health), авторите са анализирали нивото на фталати в урината на над 5000 бременни жени в САЩ.

Направените анализи показват, че за 10-те процента от тях с най-високи нива на фталати рискът от преждевременно раждане, дефинирано като бременност под 37 седмици, е бил с 50 процента по-висок в сравнение с 10-те процента от жените с най-ниски нива.

"Тези химикали, които са ендокринни и метаболитни разрушители, могат да ускорят раждането и да доведат до преждевременно раждане", каза пред АФП водещият автор на изследването д-р Леонардо Трасанде от Медицинския център "Лангон" към Нюйоркския университет.

Екстраполирайки данните за цялата територия на САЩ, близо 56 600 преждевременни раждания или около 10 процента са могли да бъдат свързани с излагането на фталати през 2018 г.

Тъй като преждевременното раждане може да доведе до здравословни проблеми, изследователите оценяват и медицинските и социалните разходи за преждевременните раждания, свързани с фталатите, които възлизат на между 1,6 милиарда и 8,1 милиарда долара.

Въпреки че изследването е направено в САЩ, Леонардо Трасанде изчислява, вземайки предвид повсеместното разпространение на фталатите, че между 5 и 10 процента от преждевременните раждания в повечето други страни могат да бъдат свързани с въпросните химикали.

Според изследователя над три четвърти от излагането на фталати идва от пластмасите. Производителите им обаче не плащат за последиците за здравето, те не се грижат за тези недоносени бебета, отбелязва Трасанде.

Осъзнаването на потенциалната опасност от фталатите, и в частност на бис (2-етилхексил) фталата (DEHP), накара някои производители на пластмаси да се опитат да ги заменят с други съединения от същата химична група.

Резултатите от настоящото изследване обаче разкриват "още по-плашещи" ефекти от тези заместители.

Изследването не доказва причинно-следствена връзка между фталатите и преждевременното раждане, но "преобладаващият брой обсервационни проучвания подкрепят тази хипотеза", казва пред АФП Стефани Айк, специалистка по репродуктивно здраве в Калифорнийския университет, която не е част от изследователския екип.

Метаанализ, направен от американски изследователи и публикуван през 2022 г. в списанието за педиатрия за Американската медицинска асоциация, показа, че високото ниво на излагане на бременни жени на фталати е свързано с повишен риск от преждевременно раждане - между 12 и 16 процента в зависимост от вида на фталата, съобщи БТА.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ