Напишете дума/думи за търсене

5 стъпки към по-спокоен бебешки сън

Ако все още търсите ефективен метод за приспиване на вашето бебе, прочетете следващите предложения:


1. Рутина преди лягане

Много специалисти препоръчват на родителите да използват ритуали преди лягане. Обикновено това са около 20 минути тихи, успокояващи дейности като:

къпане
четене на приказка
пеене на приспивна песен
нежен масаж

Подобни рутинни действия помагат на бебетата и децата да се настроят за сън и правят прехода към заспиване по-приятен. Според проучванията родителите, които използват ритуал, утвърждават, че сънят на бебето им се е подобрил.

2. Масаж

Въпреки че в различни култури масажът е задължителна част от ежедневието, има изследвания за неговата ефективност като помощно средство за по-добър сън.

В едно проучване изследователите помолили майки да въведат в режима на своите бебета на възраст от 3 до 18 месеца масаж преди лягане. Това не помогнало на децата да заспиват по-бързо. За сметка на това бебетата заспивали по-лесно и нощем се будели по-рядко.

3. Контакт с кожата

Различни научни изследвания сочат, че контактът "кожа до кожа", известен още като методът "кенгуру-грижа", има обезболяващ ефект върху бебетата. Също така повишава нивата на окситоцин – хормон със седативен ефект при кърмачета. Затова се смята, че прилагането му преди лягане може да помогне на детето да спи по-добре.

4. Повиване

Повиването на бебета с пелени ограничава движението. В резултат на това децата се въртят по-малко по време на честите стряскания, които съпътстват съня им.

Повиването може да бъде ефективно помощно средство за сън при кърмачета. Но също така може да бъде опасно, така че е изключително важно да следвате указанията за безопасност. Важно е да не повивате гърдите на бебето толкова плътно, че то да не може да вдишва дълбоко.

В допълнение, има риск от претопляне, особено ако главата на бебето е покрита или ако бебето има треска. Когато повивате, имайте предвид, че детето трябва да може да завърта бедрата си и да сгъва коленете си. Обездвижването на бебето води до риск от дисплазия на тазобедрената става. Повитото бебе задължително трябва да спи по гръб.

5. Излагане на дневна светлина

Излагането на слънчева светлина през деня подобрява съня на бебето и малкото дете. Това е свързано с циркадните ритми. Когато се раждат бебетата, тези вътрешни цикли не са синхронизирани с циклите на денонощието. В резултат на това детето може да се събужда и да заспива в странни моменти. Това изтощава родителите.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ