Напишете дума/думи за търсене

3 скандинавски принципа, които ще ви направят по-щастливи

Скандинавските страни успяват година след година да се задържат на върха на класацията по брой щастливи жители.

Става дума за Дания, Швеция, Норвегия, както и за Финландия и Исландия. За някои може да не е изненада, че тези страни могат да се похвалят с толкова щастливи жители. Но сме сигурни, че малко хора са обърнали внимание на истинските причини, поради които процентът на хората, доволни от живота, е толкова висок в Скандинавия.

В интерес на истината, има какво да научим от скандинавските страни. Като се има предвид колко бързо нараства броят на негативните хора по света, с присъщите им стрес и депресия, този опит може да бъде изключително полезен.

И така, какво все пак става? Защо датчаните, шведите и всички останали скандинавци стават все по-щастливи, докато други страни тънат в отчаяние? Може би има нещо общо с особените принципи и правила, философия и начин на живот, които тези хора имат? Може би това е тяхната тайна.


Какви са скандинавските принципи?

ХЮГЕ

Това е концепция, която се ражда в Дания и бързо набира популярност по света.

Майк Викинг в книгата си „Хюге. Тайната на датското щастие" я описва така:

„Хюге е атмосфера и преживяване, а не нещо материално.

Нейната същност е в общуването с хората, които обичаме. Това е усещане за домашен уют, усещане, че сме сигурни и защитени от външния свят. Всичко това позволява да се отпуснете и да изключите бдителността си поне за кратко".

Тоест, Хюге са мисли за комфорт.

Това е начин на живот, който ни учи да ценим задружността, домашния уют и други умиротворяващи неща. Хюге е въплъщение на всички удоволствия, които имаме в живота си. Но те са прости по природа и достъпни за всеки: общуване с приятели, събирания около огъня, просто да поседим у дома и т.н. Както казва Ашли Хамер: " Хюге е комфорт в душата."

Но къде тук е щастието?

Първо, Хюге е ключов елемент от датската култура. Това е важна част от начина на живот на нейния народ. Датчаните отдават голямо значение на простите неща, като прегръщането или запалените свещи в дома.

Хюге също е тясно свързано с удоволствието, но с осъзнатата му част. Става дума за това да се научим да се наслаждаваме на това, което ни прави щастливи. В същото време осъзнатото удоволствие все още не е намерило своето място в западния свят.

Фокусираме се върху икономическия и кариерния растеж, успеха и други материални облаги, вместо да намираме време да общуваме с любимите хора и да се наслаждаваме един на друг.

Винаги бързаме за някъде, забравяйки, че можем просто да спрем и да се полюбуваме на природата.

Може би Хюге е основната причина датчаните да са щастливи. И ако е така, трябва да обърнем голямо внимание на тази философия. Опитайте да запалите свещ и да прекарате вечерта в четене на интересна книга. Отидете на поход с приятели или направете филмова вечер с любимия човек под топло одеяло и чаша вино. Не се съсредоточавайте само върху пари, имоти и статус. Мислете за комфорт, заедност и щастие.

ЛАГОМ

Лагом е шведска дума, която може да се преведе като „нужното количество". Чували сме фразата „всичко трябва да е с мярка". По същество, това е Лагом. Дори изначално вредните неща могат да станат безопасни, ако знаете мярката и контролирате собственото си поведение.

Но как да постигнем този контрол?

Основното нещо е да не се прекалява. Тоест, ако сте взели любимата си кутия шоколадови бонбони, не е нужно да изядете всичко наведнъж. Ограничете се до няколко. Това е Лагом.

Имайте предвид този прост принцип, за да ви помогне да намерите баланс в себе си. Ако всички можем да намерим „точното количество" за себе си, тогава определено няма да правим досадни грешки.

Разбира се, струва си да се направи уговорка: Лагом не се отнася за всичко. Тази философия не служи като извинение за убийство, но може да се използва за организиране на спонтанни ваканции. Всеки от нас може да си позволи нещо в достатъчна степен, без да преминава границите. Всичко може да бъде добро с мярка.

Лагом е опит да се намери границата между временните слабости и вредните навици. Става дума за признаването, че нещо вече е достатъчно, в противен случай ще навреди на тялото. Студено лате с парче торта най-вероятно ще ни достави радост. Но ако си позволите да правите това няколко пъти на ден, скоро ще кажете „здравей" на пухкави ръце и двойна брадичка. Вероятно това няма да ви направи щастливи.

Дори и най-прекрасните неща в живота могат да наранят. Принципът Лагом ви помага да устоите на изкушението и да държите живота си под контрол. Всичко това гарантира, че слабостите не се превръщат в постоянен източник на болка.

Както е казал Демокрит: „Отървете се от умереността и най-големите удоволствия ще донесат най-голямата болка".

За шведите Лагом е начин на живот. Това е наистина проста философия и затова е толкова ефективна. Така че следващия път, когато мислите за още една пица, спомнете си за Лагом. Запитайте се дали не сте прекрачили границата. Ако е да, не се паникьосвайте – просто направете корекции и поддържайте баланса занапред.

СИСУ

Докато Хюге поставя повече акцент върху насладата от простите неща в живота, Сису прави обратното.

Става дума за постоянството. По-конкретно, способността проблемите да се преодоляват, докато не бъдат разрешени.

Интересна интерпретация на тази философия дава Финландският университет: „Това е финландски термин, който примерно се превежда като сила на волята, решителност, постоянство и рационално мислене, действие срещу текущите трудности."

Сису е начин на мислене. Това е различен подход към болката. Идеята е, че и най-сериозните жизнени проблеми могат да се преодолеят с твърдост, постоянство и упоритост. Става въпрос за смелост и решителност, които ще са необходими за справяне с трудностите.

Всички се сблъскваме с черни периоди в живота си. Но много хора, които практически са в безнадеждна ситуация, се държат и решават проблемите си. Спомнете си многото примери с онкоболни – въпреки всичко те продължават да се борят за живота си и ценят всяка минута. И много от тях успяват да се излекуват.

Сису е не само борба, но и упоритост, дори когато шансовете очевидно са срещу вас. Емилия Лахти от университета Аолто в Хелзинки пише: „Това е специално нещо, предназначено за особено трудни моменти. Когато почувстваме, че сме достигнали ръба и предела на възможностите си. Може да се каже, че Сису е движещата енергия."

В интерес на истината, може да не осъзнавате колко смели сте дълбоко в душата си. Дори във времена на трудни изпитания или ситуации, с каквито никога преди не сте се сблъсквали, можете да намерите сили в себе си да се справите с тях. Сису призовава, намира тези резерви. Да повярвате във вътрешната си сила. Да продължите напред. Учи ни, че нищо не е невъзможно. Достатъчно е само да вярвате в себе си.

Хюге е философия за наслаждаване на простите неща в живота.

Лагом е умереното удоволствие от тях.

А Сису е способността да останеш издръжлив дори в най-трудните моменти.

Заедно те образуват три прости житейски принципа, които правят народите на Скандинавия изключително щастливи. И всеки от нас може да се поучи от този полезен опит.


Източник: cluber.com.ua

Превод: opposition.bg

СНИМКА: Image by lookstudio on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ