Напишете дума/думи за търсене

5 характеристики на нарцистичния родител

Във всяко семейство съществуват динамики, които могат да влияят на детското развитие. Една от тях може да бъде наличието на нарцистичен родител.

Нарцизмът е психологично състояние, при което човек има прекомерно усещане за важност и собствена стойност, като не проявява подходяща емпатия към другите. В случай на нарцистичен родител, този образ на мислене и поведение оказва сериозно влияние върху децата. Ето някои от характеристиките на нарцистичния родител:

Самолюбие и нужда от възхвала:

Нарцистичният родител обикновено търси постоянно потвърждение на своята важност и съвършен образ. Изисква възхвала и внимание, без да проявява интерес към нуждите и чувствата на децата си.

Манипулация:

Нарцистичният родител използва манипулативни техники, за да постигне своите цели. Това може включва грубо "прегазване" на границите на децата, за да удовлетвори своите нужди.

Липса на емпатия:

Един от основните признаци на нарцизма е липсата на емпатия. Нарцистичният родител трудно може да се научи да разбира и споделя чувствата на децата си.

Използване на децата за собствени цели:

Нарцистичният родител може да използва децата си като продължение на себе си, за да постигне свои лични или социални цели. При това, без да изпитва угризения!

Изкривяване на реалността:

Нарцистичните родители често изкривяват реалността, за да подчертаят своята важност и перфекция, като в същото време подценяват постиженията на децата си. Истината е, че ги е страх те да не станат по-добри от тях. И ако в здравословната семейна среда всеки родител иска отрочето му да е по-добро от него във всяко отношение, то в този случай това въобще не е така! Успешното дете се приема за заплаха.

Както и във всяка друга трудна ситуация, справянето с нарцистичен родител изисква разбиране, търпение и стратегии за справяне. Почти винаги обаче се изисква работа с терапевт. 

Установяване на граници: Не се страхувайте да установите здрави граници с нарцистичния родител. Това е важно за вашата собствена защита и благополучие.

Търсене на подкрепа: Обръщайте се към приятели, други членове от семейството или професионални консултанти, които могат да предоставят подкрепа и съвет.

Самоподкрепа: Отделяйте време за себе си и работете върху собствената си емоционална стабилност. Това включва грижа за физическото и психическото ви здраве.

Терапия: Психотерапевтичната подкрепа може да бъде от изключителна полза при справяне с последиците от нарцистичен родител.

Възстановяването от травмите, нанесени от нарцистичен родител, е предизвикателство, но е възможно! Важно е да помним, че всеки член на семейството заслужава здравословни и подкрепящи взаимоотношения. В това число и вие!

СНИМКА: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ