Напишете дума/думи за търсене

Къде в стаята да сложим леглото на бебето

Снимка: Pixabay

Когато става въпрос за бебешката стая, със сигурност искате тя да е уютна и красива. Но също така трябва да бъде безопасна и удобна и за бебето, и за вас като родители. Детското легло обикновено заема важно място в нея и препоръчваме да избирате мястото му не според красотата на стаята и хармонията с останалите мебели, а според някои други важни условия. Ето за какво е добре да помислите, преди да решите къде точно да сложите креватчето.

Колко далече да е от стената

Повечето родители предпочитат да прилепят легълцето до стената. Това е добра опция за пестене на пространство, но все пак има някои неща, с които да се съобразите.

Специалистите съветват да сложите бебешкото легло на поне 30 см отстояние от стената. За препоръчване е да няма рафтове или картини над леглото или ако има, да бъдат толкова нависоко, че да са напълно извън обхвата на детските ръце.

Уверете се също, че креватчето е на дистанция от останалите мебели, които са до стената в стаята. Детето не бива да има възможност да достигне до чекмедже или шкаф, които да издърпа. И тук съветът на специалистите е разстоянието да бъде поне 30 см.

По възможност позиционирайте леглото така, че да не е близо до електрически контакти. Може да сложите в тях специални тапи за контакти, ако все пак не можете да избегнете такава ситуация.

Може ли леглото да е в ъгъла

Ако стаята е малка, можете да разположите бебешкото легло в ъгъла на стаята – това може да се окаже идеално решение за оптимизиране на пространството. По този начин ще разполагате с допълнително място за гардеробче или шкаф, в които да съхранявате дрехите и вещите на бебето – така ще ви бъдат на една ръка разстояния, щом ви потрябват. И все пак се погрижете да спазвате горните правила за безопасност.

Може ли леглото да е до прозореца

Да сложите бебешко легло до прозореца може да изглежда като привлекателна идея, ако си мислите, че така ще получи повече чист въздух през деня или нощта. Но това всъщност не е точно така. Малките деца могат да се изкушат да се хванат за пердетата, завесите или връзките на щорите и неволно да ги издърпат върху себе си, а освен това, отвореният прозорец може да предизвика течение. Ако все пак държите леглото да е до прозореца, нека бъде на поне 50-60 см от него, а завесите и щорите да нямат шнурове.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ