Напишете дума/думи за търсене

Има опасност детето да не проговори, ако е развило екранна зависимост преди 2-годишна възраст

Психолозите от години се опитват да обяснят на какво се дължи тревожността от липсващия смартфон  СНИМКА : Pixabay

Чипирането отдавна е в ход. Нарича се смартфон

"Чипирането отдавна е в ход. Нарича се смартфон. Доброволно го държим в ръцете си и ни ангажира минимум по 8 часа на ден. Това е живот във виртуален свят", обясни пред БНР д-р Стоян Везенков, ръководител на Центъра за приложни невронауки.
     "За децата е катастрофално използването на телефони", заяви още той. "Педиатричната организация в Швеция преди няколко месеца излезе със становище. Официални и авторитетни медицински трибуни започват да говорят по този въпрос. За мен е малко късно. 30-40% от децата са увредени - с много тежки последици за тяхното развитие. Но никой не говори по този въпрос".

Мозъкът на детето влиза в режим на работа, който дори може да му попречи да проговори, ако екранната зависимост е развита преди 2-годишна възраст, категоричен бе експертът.
"Единственото, което психиатрите могат да поставят като диагноза, е т.нар. аутистичен спектър. Всичко се дължи на екранност в ранна детска възраст. Децата се хранят пред екраните и се успокояват чрез тях. Трябва да се повдигне този въпрос, а не да се коментират чипиранията на Мъск, каквито се правят от 60 години. Постигнато от компанията на милиардера не е ново като идея, посочи Везенков.
     

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ