Напишете дума/думи за търсене

За зачеване на момче яжте повече червено месо

Ако жената е подложена на силен стрес, преди да забременее, вероятността бебето да е момиче е по-голяма, твърдят учени от САЩ и Великобритания.


Статистиката сочи, че след големи кризи или при инциденти като 11 септември или падането на стената в Берлин, се раждат повече момичета.

Учени от Оксфорд наблюдавали в дългосрочно проучване 338 жени от Великобритания, които планирали да имат деца.

Бъдещите майки водели дневници и редовно изследвали кръвта си за нивото на кортизол, известен като хормон на стреса.

От 130 деца, които жените родили, 58 били момчета и 72 момичета. При жените с най-високо ниво на кортизол в кръвта вероятността да родят момиченце била със 75% по-висока.

Учените още гадаят какви точно процеси отключва кортизолът в тялото на жената, че да повлияе върху пола на бебето. Хромозомата на бащата решава дали то ще е момче или момиче от момента на оплождането.

Предишни проучвания навеждат на извода, че кортизолът не позволява на мъжките ембриони да се загнездят в матката или пък става причина за изхвърлянето им.

Природата може да е решила така, понеже за съхраняването на вида са необходими повече жени, отколкото мъже, коментира в. "Билд".

Наред с научните тълкувания битуват и много народни поверия кое помага на майката да се сдобие с мъжко или женско отроче.

Смята се, че ако иска момиче, трябва да консумира големи количества шоколад. Същият ефект има и похапването на риба и зеленчуци. В САЩ пък е разпространено схващането, че за момиче помага пиенето на кока-кола.

Ако родителите държат бебето да е момче, и двамата трябва да наблегнат на червеното месо, като говеждо и свинско. Солети и всякакви солени мезета също помагали. Сладкишите обаче били табу.

За момче сексът трябвало да се практикува, когато луната е първа четвърт, по възможност само нощем и на нечетни дати. За момиче подходящо било пълнолунието, сексът следобед и на четни дати.

Всеки е свободен да вярва или не на подобни суеверия, допълва в. "Билд".

От научна гледна точка момче се зачева с по-голяма вероятност, ако двамата партньори правят секс малко преди овулацията. Сперматозоидите, които носят Y-хромозома, която всъщност е решаваща за мъжкия пол, се движат по-бързо от другите.

Затова пък те не живеят толкова дълго, така че нямат време да чакат много яйцеклетката. Колкото по-късно е сексът след овулацията, толкова по-голяма е вероятността бебето да е момиче. Според учени този метод дава 70-75% точност.               

СНИМКА:   Image by KamranAydinov on Freepik

                                                                                                                                                                                                                                                                                        

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ